Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe náboženské výchovy (KKNS / KOPXN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KOPXN - Odborná praxe náboženské výchovy, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- seznámení s formálními požadavky na výkon odborné praxe- konzultace nad písemnými přípravami a záznamy výstupů- zhodnocení průběhu odborné praxe

Získané způsobilosti

Předmět rozvíjí schopnost techniky plánování učiva a písemné přípravy na výuku. Zaměřuje se na problematiku praktického uplatnění vědomostí o logické struktuře hodiny, potřebě vyváženosti jednotlivých kroků učebního procesu a časovém plánování. Dále ověřuje schopnost správného formulování cíle hodiny. Všímá si také forem ověření míry, ve které bylo stanoveného cíle hodiny dosaženo. Neopomíjí ani problematiku praktického uplatnění forem výuky orientované na žáka.

Literatura

Katechetické směrnice České biskupské konference. Praha, 1994. Osnovy k výuce náboženské výchovy římskokatolické církve v 1.-9. ročníku základní školy. Praha, 2004. Kongregace pro klérus. Všeobecné direktorium pro katechizaci. Praha, 1998.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě splnění uvedených požadavků:- výuka a hospitace celkem 5 hodin předmětu náboženství, přičemž min. 2 (raději však 3) hodiny z celkového počtu 5 je nutné samostatně odučit - písemně doložené zhodnocení průběhu odučených hodin garantem- vypracování pedagogického deníku s přípravami na jednotlivé hodiny- individuální konzultace ke zhodnocení praxePro skládání zápočtů budou vypsány min. 3 termíny.Pozn.:- Samostatně vedenou výuku (min. 2 hodin) předmětu náboženství je třeba doložit písemnou přípravou na jednotlivé hodiny (Pozn.: Písemná příprava by měla sledovat následující či podobné body: Cílová skupina; Cíle; Téma a obsah; Formy a metody; Materiály a pomůcky; Postup hodiny zahájení, hl. aktivity, zpětná vazba; Reflexe vlastní rozbor a poznámky z něho; Přílohy.) - Hospitace je třeba doložit prostřednictvím záznamu o hospitované hodině (Pozn.: Záznam by měl sledovat následující či podobné body: Datum; Třída; Učitel; Téma hodiny; Cíl hodiny; Jednotlivé kroky v hodině, navozené činnosti žáků + časové rozvržení; Použité organizační formy a metody; Reakce žáků; Zpětná vazba; Hodnocení efektivity hodiny.)

Garant

Mgr. Jan Hojda, Th.D.

Vyučující

Mgr. Jan Hojda, Th.D.