Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie mezilidské komunikace (KKNS / KSYKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KSYKO - Psychologie mezilidské komunikace, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do sociální a pedagogické komunikace.- pojem, funkce, druhy, osobnostní a situační faktory- překážky v komunikaci, evalvace a devalvace sebevědomí- příčiny2. Stručně o osobnosti- sebepoznání a poznávání druhých3. Druhy neverbálního chování4. Verbální komunikace- o rétorice, způsoby jednání, paralingvistika5. Nácvik komunikačních dovedností- naslouchání, empatie- sdělování pocitů- kladení otázek- podávání a přijímání zpětné vazby6. Asertivita a nácvik asertivních dovedností- požádání o laskavost- uplatnění nároku- umět říci "Ne"- přijímání a podávání kritiky- sdělování pocitů, oceňování- zvládání zlosti- vedení a ukončení rozhovoru7. Úvod do transakční analýzy- analýza struktury osobnosti- analýza transakcí- životní programy- životní scénář

Získané způsobilosti

Navázat na dosavadní získané zkušenosti studentů s komunikativním výcvikem a pokračovat v dalším osvojování potřebných komunikativních dovedností.

Literatura

E. Berne. Co řeknete, až pozdravíte. 2013. E. Berne. Jak si lidé hrají. 2009. Z. Vybíral. Psychologie komunikace. 2009.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu: - aktivní účast na seminářích- vypracování seminární práce dle zadání

Garant

ThLic. David Bouma, Th.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Petr Mikoška, Ph.D.