Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teologická estetika (KKNS / KTEOE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KTEOE - Teologická estetika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem teologické estetiky1. Teologická estetika teodramatika teologika (podle Hanse Urse von Balthasara): Boží zjevení z hlediska transcendentálií krásy, dobra a pravdy2. Specifická estetika Božího zjevení: Sláva Boží v Ježíši Kristu, její trinitární základ a způsob, jakým zasahuje člověkaTeologická četba literatury cesta víry k člověku3. Zájem teologie o literaturu ve 20. stol. (R. Guardini a H. U. v. Balthasar; důvody vzájemné přitažlivosti teologie a literatury)4. Různé způsoby teologické četby literatury: Dílo jako doklad autorova myšlení církevně-dějinný a fundamentálně teologický přístup5. Různé způsoby teologické četby literatury: Literární dílo jako sebevyslovení člověka teologicko-antropologický přístupMetodologická východiska teologické interpretace literatury6. Imanentní svět uměleckého textu fikční univerzum7. Význam a smysl literárního díla významové dění uvnitř díla a tendence k odkazování k mimoliterární skutečnosti8. Možnost stanovení teologického smyslu díla9. Zdůvodnění možnosti stanovení teologického smyslu díla z hlediska hermeneutické interpretace10. Teologické východisko interpretace uměleckého díla vztah stvoření a spásy11. Motiv nejmenší prvek významové výstavby12. Děj, časoprostor a postavy jako vyšší významové prvky13. Vliv diskursu na významové směřování14. Téma jako završení významového dění textu15. Teologický smysl díla

Získané způsobilosti

Absolvování předmětu by mělo prohloubit vědomí, že Boží sebesdílení v Ježíši Kristu má spolu se svým spásným a zjevitelským rozměrem také svou specifickou estetiku. Studentu by tedy mělo být zřejmé, že člověk jako adresát Zjevení je zahrnut nejen spásou a pravdou věčné trinitární lásky, ale i její slávou: je tak Duchem svatým "unesen" či "ponořen" do Krista, vtělelného Syna a skrze něho je uveden do plnosti lásky Otcovy.Na základě této dynamiky trojičního sdílení člověku by pak měl student rozumět také umělecké tvorbě jako vyjádření, ve kterém se lidské bytí otevírá svému věčnému základu a cíli.

Literatura

Guardini, Romano. O podstatě uměleckého díla. Vyd. 1. 2009. ISBN 978-80-87256-03-9.HOJDA, Jan. Obrazy člověka ve vybraných dílech literatury a filmu 20. století. Teologicko-antropologické interpretace. Ostrava, 2013. HOJDA, Jan. Obrazy člověka ve vybraných dílech literatury a filmu 20. století. Teologicko-antropologické interpretace. HOJDA, Jan. Teologická četba literatury - cesta víry k člověku. In Mezinárodní katolická revue Communio, 2014, roč. 18, č. 4, s. 61-69. HOJDA, Jan. Extáze, exodus a exitus Juraje Hordubala. Teologicko-antropologická studie. Jablonec nad Nisou, 2013. Hojda, Jan. Hledání vzájemnosti. Jablonec nad Nisou, 2012. ISBN 978-80-87821-00-8.Hojda, Jan. Muž a žena v próze Jaroslava Durycha. V Praze, 2011. ISBN 978-80-7272-250-1.Bílek, Petr A. Hledání jazyka a interpretace. Brno, 2003. ISBN 80-7294-080-5.Hodrová, Daniela. --na okraji chaosu--. Vyd. 1. Praha, 2001. ISBN 80-7215-140-1.Hodrová, Daniela. Poetika míst. Jinočany, 1997. ISBN 80-86022-04-8.HOJDA, Jan. Tajemství lidského bytí v Bridelově básni ?Co Bůh? Člověk??. In Jezuité ve východních Čechách. POLEHLA, P.; HOJDA, J. (eds.). Hradec Králové, 2009.

Požadavky

POŽADAVKY K ZÁPOČTU:1. Seznámení s obsahem knihy: Obrazy člověka ve vybraných dílech filmu a literatury 20. století 2. Seznámení s (v Obsahu předmětu uvedenými) okruhy prezenovanými při výuce, příp. prostřednictvím studijní pomůcky3. Účast na semináři v rozsahu min. 60%Budou nabídnuty min. 3 termíny pro možné skládání zápočtu.

Garant

Mgr. Jan Hojda, Th.D.