Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fundamentální teologie (KKNS / KZAFT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KZAFT - Základy fundamentální teologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Úvod: Cíle a metody fundamentální teologieII. Přínos religionistiky k otázce Boha:1) náboženství v bádání filologie, etnologie, hlubinné psychologie, sociologie a fenomenologie2) Struktura náboženského fenoménu3) Náboženská potřeba a potřeba BohaIII. Různé modely světa v jejich vztahu k možnosti existence osobního BohaIV. Možnost rozumového poznání BohaV. Zjevení Boží v Ježíši Kristu: pojem zjeveníVI. Historičnost Ježíše a křesťanské vyznání Krista jako Božího SynaVII. ZázrakVIII. Zmrtvýchvstání Ježíše KristaIX. Úloha křesťanské tradice v předávání zjeveníX. Církev jako nositelka tradice, učitelská služba CírkveXI. Ekumenismus

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je ukázat Boží zjevení jako základ každé teologické práce. Předmět se přitom snaží prokázat důvěryhodnost křesťanství tak, aby křesťanská víra obstála před spravedlivým nárokem lidského rozumu.

Literatura

L. G.Müller. Dogmatika pro studium a pastoraci. 2010. David Bouma. Zjevení, víra, církev. Teologické skici k úvodu do křesťanství. Ostrava, 2013. D. Bouma. Zjevení, víra, církev. Teologické skici k úvodu do křesťanství. 2013.

Požadavky

Test ověřující znalost obsahu předmětu.Ústní zkouška ověřující základní orientaci v problematice.

Garant

ThLic. David Bouma, Th.D.

Vyučující

ThLic. David Bouma, Th.D.