Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioetika (KKNS / PBIET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / PBIET - Bioetika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška se zabývá vybranými etickými otázkami počátku, průběhu a konce života člověka. Zaměří se především na následná témata:1. vymezení a východiska bioetiky, smysl rodičovství, problematika umělého přerušení těhotenství, prenatální diagnostika, antikoncepce, sterilizace, asistované oplodnění;2. otázka transplantace a dárcovství orgánů, experimenty na zvířatech a člověku, problematičnost genová terapie a eugeniky, klonování a výzkum na kmenových buňkách, ambivalentní sexuální identita a změna pohlaví, zneužití medicíny ve státních ideologiích3. etické aspekty konce života jako doprovázení lidí nevyléčitelně nemocných a umírajících, vztah k bolesti, utrpení a smrti, přerušení neúčinné léčby, problematická otázka eutanazie jako ?asistovaná sebevražda?, péče o mrtvé tělo.Seminář z bioetiky formou dialogu se studenty prohloubí přeložená témata.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty s aktuálními otázkami bioetiky. Student získá základní povědomí o nejnovějších poznatcích a dokáže o jednotlivých tématech bioetiky samostatně uvažovat.

Požadavky

Zápočet nutný ke zkoušce bude udělen na základě 80-ti procentní prezence a představení vlastního portfolia se závěry z jednotlivých seminářů. Ústní zkouška se skládá z prověření látky z přednášek a nastudované literatury.

Vyučující

Mgr. Veronika Halamová