Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparace etických systémů (KKNS / PKMES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / PKMES - Komparace etických systémů, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu. Základní pojmy a jejich vysvětlení.2. Antika? Antropologie a etika (Platón)? Stoická etika (Seneca)? Antropologie, etika a politika (Aristoteles)3. Svoboda vůle podle sv. Augustina4. Vrcholná scholastika ? Tomáš Akvinský? Contsientia a synderesis? Lex aeterna a Lex naturalis5. I. Kant ? alternativa k empiristické etice? Morální princip a kategorický imperativ? Tomáš vs Kant?6. Empirická etika? Antický hédonismus (Aristippos a Epikúros) vs Osvícenský hédonismus (D. Hume)? Empiristické osvícenství (J. Locke, F. Bacon, T. Hobbes)? Utilitarismus (J. Bentham, J. St. Mill, H. Sidgwick)7. Dialektická etika? G. W. F. Hegel ? svědomí a étos? Srovnání s Aristotelem? Exkurz: Dialektická teologie ? K. Barth8. Historický materialismus? Nadstavba a étos? Třídní morálka nebo obecný mravní princip?9. Exkurz? N. Luhman ? moralita a teorie systémů? F. Nietzsche ? relativizace morálky10. Morálka a náboženství ? H. Bergson11. Existencialistická etika (S. Kierkegaard, M. Heidegger, K. Jaspers)12. Etika diskursu a etika komunikace (J. Habermas, K.-O. Apel)

Získané způsobilosti

Získání základního přehledu o dané problematice. Porozumění dějinným souvislostem i provázanosti mezi filosofií, teologií a oběma etikami. Schopnost porozumění a výkladu textů vybraných autorů.

Literatura

Anzenbacher, A. Křesťanská sociální etika: úvod a principy. Brno: CDK, 2004. Velek, J. (ed). Spor o spravedlnost. Praha: Filosofia, 1997. Anzenbacher, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994.

Požadavky

Průběžná práce (účast na seminářích 80%).Seminární práce v rozsahu 10 stran na zadané téma.Absolvování závěrečného testu (75% úspěšnost).

Garant

Mgr. Veronika Halamová