Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie mezilidské komunikace (KKNS / PMEKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / PMEKO - Psychologie mezilidské komunikace, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do sociální a pedagogické komunikace.- pojem, funkce, druhy, osobnostní a situační faktory - překážky v komunikaci, evalvace a devalvace sebevědomí -příčiny2. Stručně o osobnosti- sebepoznání a poznávání druhých3. Druhy neverbálního chování4. Verbální komunikace- o rétorice, způsoby jednání, paralingvistika5. Nácvik komunikačních dovedností- naslouchání, empatie - sdělování pocitů - kladení otázek - podávání a přijímání zpětné vazby6. Asertivita a nácvik asertivních dovedností- požádání o laskavost - uplatnění nároku - umět říci "Ne" - přijímání a podávání kritiky - sdělování pocitů, oceňování- zvládání zlosti - vedení a ukončení rozhovoru7. Úvod do transakční analýzy- analýza struktury osobnosti - analýza transakcí - životní programy - životní scénář

Získané způsobilosti

Na základě teoretického minima o sociální a pedagogické komunikaci procvičit neverbální a verbální projevy se zaměřením na komunikativní a asertivní dovednosti (výběr). V úvodu do transakční analýzy (TA) procvičit analýzu struktury osobnosti a analýzu transakce s orientací na objasňování možnosti využití TA ve výchovném procesu.

Požadavky

Očekává se studium povinné literatury. Nutná je domácí příprava i aktivní participace. Povoleny jsou max. 2 neomluvené absence. Nutnou podmínkou získání zápočtu je vypracování eseje (3 normostrany textu), či realizace ústního referátu na zadané téma.

Garant

Mgr. et Mgr. Petr Mikoška, Ph.D.