Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná sociologie (KKNS / POBSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / POBSO - Obecná sociologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět, struktura a funkce sociologie2. Základní sociologické pojmy (sociální zkušenost, soc. jevy, procesy, vztahy, společenská podstata člověka ?).3. Vývoj sociologického myšlení od 40. let 19. stol. do 20. let našeho stol. ? obd. ?velkých teorií? a sociologičtí klasikové, 20. ? 50.léta ? obd. ?velkých výzkumů?, hledání ?nových teorií? po 2. sv. válce, soudobá světová sociologie.4. Vývoj české sociologie.5. Příroda a společnost (jejich vzájemný vztah, etapy jeho vývoje, pojem životní prostředí, ekologické problémy ?).6. Kultura (několik rovin sociolog. pojetí kultury, struktura a funkce kultury, masová kultura).7. Základy pospolitého života a jedinec, socializace a osobnost, sociální pozice a sociál. role, ritualizace jednání.8. Skupinová struktura společnosti (zákl. vlastnosti sociál. skupin, klasifikace skupin, konflikty v sociál. skupinách).9. Sociální struktura společnosti (společen. diferenciace, sociál. status, vertikální a horizontální sociál. mobilita, třídy a sociál. stratifikace).10. Instituce, organizace, byrokracie.11. Společenské změny a myšlenka pokroku (společen. pohyb, společen. změny, společen. vývoj, pojetí pokroku, problémy sociál. revolucí, modernizace, industrializace a technolog. rozvoj, urbanizace, globalizace ...)12. Problémy etnických a národnostních vztahů (etnické skupiny, národnosti, národy, rasismus, nacionalismus, integrační procesy).

Získané způsobilosti

Seznámení se sociologií jako multiparadigmatickou vědou, s dějinami sociologického myšlení, s nejvýznamnějšími osobnostmi světové i české sociologie a se základními kategoriemi sociologie. Poskytnutí souhrnného přehledu základů sociologických znalostí.

Literatura

Halamová, V. Člověk, jednání, společnost: sociologický přístup v transkulturní komunikaci. Ostrava: Moravapress, 2013. Bauman, Z. Myslet sociologicky. Praha: SLON, 1996. Giddens, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. Buriánek, J. Sociologie. Praha: Fortuna, 1998.

Požadavky

Vypracování semestrální práce na zadané téma v zadaném rozsahu, četba a znalost zadané literatury. Zkouška ústní formou na základě připravených okruhů.

Garant

Mgr. Veronika Halamová

Vyučující

Mgr. Veronika Halamová