Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Charitativní a pastorační péče o specifi (KKNS / PPAPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / PPAPE - Charitativní a pastorační péče o specifi, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charitativní činnost a pastorační péče ? úvod, charakteristika, obecné přístupy2. Antropologická východiska a etické základy pastorační a sociální práce3. Aplikovaná etika charitativní práce a pastorační péče ? Práce, pomoc a péče vůči osobám z různých cílových skupin ? a) Práce se starými lidmi; b) Práce s nemocnými; c) Práce s umírajícími; d) Práce s klienty a osobami s vážnými rodinnými problémy; e) Práce s oběťmi sexuálního násilí; f) Práce s lidmi se zdravotním handicapem; g) Práce s lidmi s mentálním postižením; h) Práce s duševně nemocnými; i) Práce s uživateli drog; j) Práce s lidmi s moderními formami závislosti; k) Práce s bezdomovci; l) Práce s uprchlíky a imigranty; m) Práce s oběťmi sekt a manipulací; n) Práce s rizikovou mládeží

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je představit pastorační a charitativní činnost a základní přístupy v obou oblastech, včetně antropologických a etických východisek a relevantních souvislostí. Podstatnou součást předmětu tvoří aplikovaná etika charitativní a pastorační práce v rámci specifických cílových skupin osob a klientů. Studenti se mají seznámit s charakteristikami a specifiky jednotlivých skupin, přístupů a adekvátních pomocí. Předpokládá se výrazná aktivní účast studentů: povinností studentů je vypracovat seminární práci na téma pastorační či charitativní péče s klienty pocházejících se specifických skupin. Čerpají přitom z odborné literatury, ale rovněž ze svých zkušeností. Snaží se charakterizovat a analyzovat současnou situaci, formulovat přiměřené přístupy, klíčové otázky a eticky signifikantní problémy. Předpokládá se přednesení části své práce před ostatními studenty a aktivní zapojení studentů v následující diskuzi.

Požadavky

ústní či písemná zkouška

Garant

ThLic. Petr František Burda, Th.D.

Vyučující

ThLic. Petr František Burda, Th.D.