Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychologie a sociologie nábožen (KKNS / PUPSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / PUPSY - Úvod do psychologie a sociologie nábožen, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vymezení psychologie a sociologie náboženství jako vědních disciplín: Psychologie a sociologie náboženství kontextu sociálních a humanitních věd.2. Vznik psychologie nábožensví a základní pojmy.3. Stručný přehled psychologicko-náboženských teorií: Freud, Jung, Allport, Fromm, Maslow, Erikson.4. Náboženství v kontextu obecné sociální teorie: Comte, Marx, Durkheim, Weber.5. (De-)sekularizace a (de-)privatitzace náboženství; náboženství a globalizace; politika a náboženství.6. Sociologie farnosti a nových náboženských hnutí.7. Náhražky a proměny tradičních náboženství; ?neviditelné náboženství? a náboženství v současnosti.

Získané způsobilosti

Kurz psychologie a sociologie náboženství seznamuje posluchače se základní problematikou a některými vybranými kapitolami výše definovaných vědních disciplín. Cíl předmětu spočívá ve zvládnutí úvodních témat a v osvojení si znalostí a souvislostí, které by studentovi umožnily elementární orientaci v psychologických a sociologických aspektech fenoménu náboženství. Kurz též připravuje posluchače na praxi se specifickou klientelou nábožensky smýšlejících lidí.

Literatura

Pavel Říčan. Psychologie náboženství. 2003. Pavel Říčan. Psychologie náboženství a spirituality. 2007. Dana Hamplová. Česká religiozita na prahu 3. tisíciletí. 2013. D. Lužný, Z. Nešpor. Sociologie náboženství. 2007.

Požadavky

Vypracování elaborátu na zadané téma a ústní pohovor.

Garant

ThLic. David Bouma, Th.D.

Vyučující

ThLic. David Bouma, Th.D.