Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Německý jazyk a literatura (KNJL / NJBVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / NJBVZ - Německý jazyk a literatura, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ústní zkouška ? 60 minut (příprava 60 minut)-25 minut: rozbor textu z hlediska fonetického, morfologického a syntaktického-25 minut: rozbor uměleckého textu (student určí, z jakého díla text je, do jaké doby patří, z textu odvodí charakteristické znaky příslušného literárního směru, uvede další představitele doby a literárního směru, popíše tehdejší historickou situaci v německé jazykové oblasti, uvede charakteristiku jiných uměleckých oblastí příslušné doby ? architektura, malířství, hudba apod.)-10 minut: kontrola jazykových dovedností (diskuse o aktuálních tématech)Student volí jednu otázku z lingvistiky, jednu z kulturně historického vývoje.Okruhy:MORFOLOGIE1. Ohebné slovní druhy v němčině a jejich flexe2. Způsoby vyjadřování cizího mínění v němčině3. Vyjadřování negace4. Skloňování vlastních jmen (jmen osob, zeměpisných jmen, jmen příslušníků národů)5. Rekce sloves, substantiv a adjektivSYNTAX1. Syntaktické vztahy ve větě, způsoby jejich realizace2. Klasifikace německé věty3. Větné členy, jejich forma a funkce4. Souvětí souřadné, jeho druhy, souřadící spojky5. Souvětí podřadné, klasifikace vedlejších vět6. Druhy vedlejších vět, podřadící spojky7. Slovosled v německé větěFONETIKA A FONOLOGIE1. Místo artikulace a orgány, které se podílejí na tvorbě hlásek2. Německé samohlásky a jejich vlastnosti (kvantitativní ? délka, kvalitativní ? přední, zadní)3. Německé souhlásky a jejich klasifikace dle různých kritérií4. Německé dvojhlásky, slabika5. Slovní a větný přízvuk6. Intonace7. Koartikulace a asimilaceLITERATURA1. Německá kultura na úsvitu evropských dějin.2. Svatá říše římská v letech 919 - 12543. První německá klasika4. Německý minnesang a jeho přínos evropské lyrice5. Svatá říše římská v pozdním středověku 1254 ? 15006. Kultura pozdního středověku v německy mluvících zemích7. Renesance a humanismus v německých zemích8. Období baroka9. Osvícenství10. Sturm und Drang a výmarská klasika11. Romantismus12. Doba předbřeznová13. Realismus14. Literárně-kulturní život na přelomu 19. a 20. století15. Od expresionismu do nástupu nacionálního socialismu (1910-1933)16. Od nacionálního socialismu do rozdělení Německa (1933-1949)17. Kulturní a literární život v Německu mezi léty 1949-198918. Kulturní a literární život v Rakousku a Švýcarsku (1945-1989)19. Kulturní a literární život po roce 198920. Německá literární věda

Požadavky

Ústní zkouška ? 60 minut (příprava 60 minut)-25 minut: rozbor textu z hlediska fonetického, morfologického a syntaktického -25 minut: rozbor uměleckého textu (student určí, z jakého díla text je, do jaké doby patří, z textu odvodí charakteristické znaky příslušného literárního směru, uvede další představitele doby a literárního směru, popíše tehdejší historickou situaci v německé jazykové oblasti, uvede charakteristiku jiných uměleckých oblastí příslušné doby ? architektura, malířství, hudba apod.)-10 minut: kontrola jazykových dovedností (diskuse o aktuálních tématech)