Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika německého jazyka (KNJL / PNDA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNDA1 - Didaktika německého jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OSNOVA PŘEDMĚTU:1. Úvod do didaktiky cizích jazyků, vymezení pojmů didaktika/metodika, meznídisciplíny2. Stručný přehled vývoje metod, nové tendence ve výuce cizích jazyků3. Cíle cizojazyčného vyučování, jazykové dovednosti, jazykové prostředky4. Vývoj učebních osnov, současné učební osnovy pro vyučovací předmět cizíjazyky5. Analýza učebnic, kriteria výběru učebnic6. Role učitele v současném cizojazyčném vyučování, komunikace v cizojazyčnémvyučování, interakce7. Plánování vyučování, struktura vyučovací hodiny8. Výslovnost - vymezení pojmu zvuková stránka jazyka, cíle, obtížné jevy9. Výslovnost - typologie cvičení, metodické postupy, úvodní fonetický kurz10. Ortografie - vymezení pojmů, obtížné jevy, typologie cvičení, metodicképostupy11. Slovní zásoba - cíle, lexikální minima, problémy žáků při nácviku slovnízásoby12. Slovní zásoba - typologie cvičení, metodické postupy, nové tendence13. Gramatika - vymezení pojmu, její úloha v současném pojetí výuky ,gramatická minima, progrese14. Gramatika - typologie cvičení, metodické postupy

Získané způsobilosti

CÍLE PŘEDMĚTU: Uvedení do problematiky výuky cizího jazyka, seznámení studentů s teoriemi a modely výuky cizího jazyka, s učebnicemi včetně jejich analýzy, s principy efektivního učení na základě komunikativního a interkulturelního principu. Studenti si osvojí organizační a sociální formy práce se žáky ve třídě s důrazem na vedení k žákovské autonomii, kreativitě, k osvojování si individuelních učebních strategií se zřetelem na oblastí zájmů žáka.

Požadavky

PODMÍNKY K ZÁPOČTU:- pravidelná (75%) a aktivní účast na seminářích- krátké přednášky a referáty během semestru- zápočtová písemka musí být splněna na 70%Udělení zápočtu je podmíněno splněním všech jeho dílčích částí během 1 akademického roku, každý student má jeden řádný a dva opravné termíny.

Garant

PhDr. Marie Müllerová, Ph.D.