Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny německy mluvících zemí I. (KNJL / PNDE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNDE1 - Dějiny německy mluvících zemí I., Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OSNOVA PŘEDMĚTU:1. Nejstarší dějiny, nadkmenové svazy, Karlovci2. Vznik německé říše a štaufské období do r. 1254. Poměr českého státu k říši.3. Pozdní středověk v Německu do počátku novověku 1254-15174. Reformace a náboženské války 1517 - 1648. Viklef, Hus, Luther.5. Období absolutismu 1648 - 17896. Vliv Francie, Rýnský spolek, Napoleon, Bitva u Lipsak, Vídeňský kongres1815 - 18507. Restaurace, revoluce 1848, Bismarckova doba 1815 - 18908. Vilémovské období a I. světová válka, důsledky pro další vývoj9. Německo mezi dvěma svétovými válkami. Typologie fašismu.10. Protektorát Čechy a Morava, antifašistický boj, německá kulturní apolitická emigrace v Československu. Důsledky války pro západní a východníNěmecko.11. Nový začátek, budování 1945 - 194912. Vývoj v NDR13. Vývoj v SRN14. Opětné sjednocení

Získané způsobilosti

CÍLE PŘEDMĚTU:Seznámit studenty s hlavními tendencemi německy mluvících zemí, s přihlédnutím ke specifickým rysům v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Současně upozornit na česko-německé, česko-rakouské a česko-švýcarské vztahy, poznání společných charakteristik. Výchova k toleranci, vzájemnému pochopení. Poznání vzájemně podmíněných jevů ve střední Evropě. Vedle politických dějin přihlédnout také k problematice hospodářské a kulturní.

Požadavky

PODMÍNKY K UDĚLENÍ ZÁPOČTU:obsahová stránka je dána názvem kapitol podle osnovy. Znalosti politologického charakteru, poznání dlouhodobých tendencí, česko-německé a česko-rakouské vztahy. Schopnost pochopit komplexní vývoj a hodnocení.

Garant

PhDr. Helena Dědičová, Ph.D.