Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární seminář 6 (KNJL / PNDQN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNDQN - Literární seminář 6, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) ?Stepní vlk? v kontextu Hesseho literární tvorby2) Autobiografické rysy Hesseho románu3) ?Stepní vlk? jako svědectví doby4) ?Stepní vlk? jako konflikt mezi měšťákem a umělcem ? vliv Nietzscheho5) Stepní vlk? jako příběh outsidera6) Dualistické schéma románu7) Charakteristika hlavní postavy na základě ?Traktátu?8) Role Hermíny a Pabla9) Smích a nesmrtelní ? vliv Nietzscheho10) Význam magického divadla11) Civilizační kritika ? vliv Nietzscheho12) Vliv Goethův a Goethova role v románu13) ?Stepní vlk? a ?Faust? ? srovnání14) Shrnutí, možnosti prezentace ve výuce

Získané způsobilosti

Seminář programově navazuje na témata předchozích tří semestrů (jmenovitě na rozbor Goethova Fausta a na základní teze Nietzscheho filozofie konkrétně aplikované při analýze jiného Hesseho románu ?Demian?) a umožňuje tak využít všechny dříve získané poznatky při komplexním rozboru Hesseho románu ?Stepní vlk?. Vede tak nejen k fixaci dříve osvojeného, nýbrž i k prohloubení dosavadních znalostí problematiky pojednaných témat. Seminář dále srovnává oba Hesseho romány (?Stepní vlk? a ?Demian?) a jejich hrdiny na pozadí proměn doby a učí tak chápat literární dílo v souvislosti s určitým časovým kontextem. Studenti si prohloubí v předešlých semestrech získané literární a filosofické poznatky komplexním rozborem Hesseho románu ?Stepní vlk? a budou schopni pochopit a zdůvodnit důležitost tohoto díla v kontextu německé literatury. Budou rovněž obeznámeni s možnými způsoby prezentace románu v rámci výuky.

Požadavky

75% účast, aktivní práce v semináři, vypracování referátu a prokázání znalosti probrané problematiky formou závěrečného ústního pohovoru.Udělení zápočtu je podmíněno splněním všech jeho dílčích částí během 1 akademického roku, každý student má jeden řádný a dva opravné termíny.

Garant

PhDr. Jiří Sirůček, Ph.D.