Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie německého jazyka (KNJL / PNGLL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNGLL - Lexikologie německého jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OSNOVA PŘEDMĚTU:1. Předmět a dílčí discipliny lexikologie2. Lexikografie, druhy slovníků3. Slovo jako jazykový znak, jazyk jako systém znaků4. Slovo jako základní jazyková jednotka (lexém a slovo, idiomy)5. Druhy tvoření slov6. Význam slov I. (langue a parole, denotativní a konotativní význam)7. Význam slov II. (semémy a sémy, struktura sémů)8. Lexiko-sémantické vztahy ve slovní zásobě I. (paradigma, syntagma)9. Lexiko-sémantické vztahy ve slovní zásobě II. (polysemie, homonymie,synonimie, antonymie)10. Obohacení německé slovní zásoby I. (přejímání cizích slov, změny významu,přenos významu, metafora, metonymie, synekdocha, hyperbola)11. Obohacení německé slovní zásoby II. (archaismy, neologismy, odborné termíny)12. Fraseologie13. Dělení německé slovní zásoby14. Onomastika

Získané způsobilosti

CÍLE PŘEDMĚTU:V přednáškách a seminářích z lexikologie bude vždy kladen důraz na zprostředkování systematických jazykových vědomostí, s přihlédnutím k rozvíjení jazykových schopností a zdokonalování jazykové úrovně. Při zdůrazňování sjednocující (integrativní) role slovní zásoby (základní konponenta pro všechny druhy jazykových cvičení a tedy i celkového jazykového vzdělávání) bude vždy přihlédnuto k blízkosti příbuzných oborů - morfologie, fonetiky a fonologie a syntaxu. Studenti budou na konci lexikologického kurzu disponovat znalostmi o souvislostech vzniku a vývoje lexikenu německého jazyka. Budou slovní zásobu vnímat jako ztrukturovaný inventář lexémů, které jsou reprodukovatelné jako přeřazení formatívu k významu a které tvoří základní jednotky pro tvorbu vět a textů. Budou schopni rozpoznávat vývojové tendence současného německého jazyka a dále je samostatně sledovat.

Požadavky

- pravidelná účast a aktivní spolupráce na seminářích- odborný ústní příspěvek k jednomu z témat (1 - 2x za semestr)- písemná klauzurní práce (60 min.), jako předpoklad umožnění účastni na seminářích a závěrečné zkoušce v 5. semestruUdělení zápočtu je podmíněno splněním všech jeho dílčích částí během 1 akademického roku.

Garant

Dr. Phil. Jürgen Beyer