Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika německého jazyka (KNJL / PNJUU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNJUU - Stylistika německého jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Styl, stylistika a příbuzné disciplíny(stylistické prvky, předmět komunikace a téma, komunikační postupy, komunikační situace a její zachycení)2. Typy a druhy stylu (znaky a vlastnosti stylu a jeho klasifikace, stylistické figury)3. Funkční stylistika, funkční styly4. Úvod do pragmatické lingvistiky (pragmatický aspekt jazykového znaku, pragmaticky orientovaná stylistika)5. Komunikativní model (především situativní kontext, intence, komunikativní kontext, hovorová a nespisovná řeč atd.)6. Filozofický podtext sloužící k vysvětlení jazykové komunikace ? výběr (především positivismus vs. behaviorismus, Wittgenstein, Searle, Austin; teorie mluvního aktu, ruská psycholingvistika, funkčně-komunikativní popis jazyka)7. Typy jazykové promluvy (komunikativní postupy, problematika, možnosti a druhy realizace promluvy)8. Mikro- a makrostylistika (větná stylistika, nadvětné konstrukce, prostředky vzájemného větného a textového propojení)9. Textová lingvistika, text, druhy textů, znaky textuality (koherence, koheze, významová kontinuita, kontencionalita, akceptabilita, intertextualita, ...)10. Metody výzkumu recepce textu (topik a jeho řetězce, fokus apod.)11. Ústní komunikace (zvláštnosti a stylistické znaky)12.- 13. Interpretace beletristických textů názorný model pro zkoumání textů a stylů)14. Praktická analýza textu

Získané způsobilosti

Přednášky se zaměří na úvod do stylistiky, funkční stylistiku, textovou lingvistiku a pragmatickou lingvistiku. V seminářích bude věnována pozornost textové analýze a praktickým stylistickým cvičením.

Požadavky

Požadavky k udělení zápočtu:- aktivní účast v semináři- krátký referát během semestru- 1 písemný testUdělení zápočtu je podmíněno splněním všech jeho dílčích částí během 1 akademického roku, každý student má jeden řádný a dva opravné termíny.

Garant

doc. PhDr. Jana Ondráková, Ph.D.