Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia německého jazyka (KNJL / PNKNX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNKNX - Úvod do studia německého jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OSNOVA:1. Disciplíny studující komunikace (jazykověda, řeč, vztah k dalším vědám...)2. Jazyk, jeho vlastnosti a funkce (komunikativní, kognitivní, ... vývojjazyka, vnitřní a vnější aspekty vývoje jazyka)3. Systém přirozený, systém umělý, znak, jazykový znak (systém, struktura,paradigma, syntagma, základní rysy znaku)4. Základní roviny jazykového systému (rovina zvuková, významová, fon, foném.morf, morfém, alomorfie, homonymie morfů, druhy morfémů)5. Význam v jazyce (pojetí slova v jazykovědě, znakový charakter slova, obsaha rozsah pojmu, vztah formy a významu slova, druhy jazykových významů,významové vztahy ve slovní zásobě)6. Lingvistika - její rozdělení, jazyková terminologie, terminologické slovníky7. Dějiny jazykovědy (Indie, Řecko, středověk, renesance, 19. a 20. století,strukturální směry, generativní a transformativní gramatika)8. Dějiny germanistiky (jazykovědná germanistika, Mladogramatici, germanistikav bývalé NDR, v SRN, v ČR)9. Typologie jazyků se zřetelem k jazykům germánským10. Přehled vývoje němčiny I (Althochdeutsch, Mittelhochdeutsch)11. Přehled vývoje němčiny II (Frühneuhochdeutsch, Neuhochdeutsch, vývoj dolníněmčiny)12. Rozvrstvení současné němčiny (Mundart, Halbmundart, Halbsprache, základníněmecké nářeční oblasti, Benrathská linie, hovorový jazyk, spisovný jazyk)13. Rozrůznění němčiny v jednotlivých státních celcích (němčina na území SRN,Rakouska, Švýcarska, Lucemburska, Lichtenštejnska ...)14. Druhy slovníků a gramatik (slovníky současné němčiny, slovníky hovorovéhojazyka, zvláštní typy slovníků - retrográdní, frekvenční, vícejazyčnéslovníky ...)

Získané způsobilosti

CÍLE PŘEDMĚTU:Seznámení se základní terminologií oboru, výklad pojmů struktura a systém, diachronní a synchronní přístup jazykovědného bádání, typologické a genealogické dělení jazyků, vývoj germánských jazyků a němčiny, němčina 20. století, vývojová tendence německého jazyka.

Požadavky

Požadavky k zápočtu a ke zkoušce:- pravidelná a aktivní účast na seminářích- vypracování a přednesení referátu na zadaná témata- adekvátní zvládnutí písemných testů v průběhu semestru a zápočtového testu- zápočtová písemka musí být splněna na 70%Udělení zápočtu je podmíněno splněním všech jeho dílčích částí během 1 akademického roku.

Garant

PhDr. Marie Müllerová, Ph.D.