Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie NJ 1 (KNJL / PNLG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNLG1 - Lexikologie NJ 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět bude zaměřen na následující témata:- předmět a cíle lexikologie, lexikologické disciplíny, příbuzné obory- lexikografie, klasifikace slovníků- slovo jako jazykový znak, jazyk jako systém znaků- jazykové znaky - morfém, slovo, frazeologismus- slovo jako jazyková jednotka - slovo x lexém, kmen a kořen slova- slovo jako izolovaná jednotka a jako součást textu- forma a význam slova, denotativní a konotativní význam- motivace vzniku slov, lexikalizace, idiomatizace- paradigmatické vztahy mezi slovy - vztah nadřazenosti (hierarchie), podobnosti (synonymie), odlišnosti (antonymie)- syntagmatické vztahy mezi slovy - kompatibilita, polysémie, homonymie- sémy a semémy, slovní pole- frazeologie - frazeologismy a syntakticky volná sousloví, idiomy- shrnutí

Získané způsobilosti

V přednáškách z lexikologie bude vždy kladen důraz na zprostředkování systematických jazykových vědomostí s přihlédnutím k rozvíjení jazykových schopností a zdokonalování jazykové úrovně. Při zdůrazňování sjednocující (integrativní) role slovní zásoby (základní konponenta pro všechny druhy jazykových cvičení a tedy i celkového jazykového vzdělávání) bude vždy přihlédnuto k blízkosti příbuzných oborů - morfologie, fonetiky a fonologie a syntaxe. Studenti budou na konci lexikologického kurzu disponovat znalostmi o souvislostech vzniku a vývoje slovní zásoby německého jazyka. Budou slovní zásobu vnímat jako strukturovaný inventář lexémů, které tvoří základní jednotky pro tvorbu vět a textů. Budou schopni rozpoznávat vývojové tendence současného německého jazyka a dále je samostatně sledovat.

Požadavky

- odborný ústní příspěvek k jednomu z témat (1 - 2x za semestr)- závěrečná zápočtová práce (60 min.)Student má maximálně tři pokusy.

Garant

Marie Lysann Poláčková Schönherr, M.A.