Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie NJ 2 (KNJL / PNLG2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNLG2 - Lexikologie NJ 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět bude zaměřen na následující témata:- proměny slovní zásoby - tvorba slov, přejímání slov z cizích jazyků, zastarávání slovní zásoby, změny významu slov- tvorba slov - tvorba složených slov- tvorba slov - tvorba derivátů- tvorba slov - tvorba zkratek- neologismy a archaismy- změny významu slov - metafora, metonymie, synekdocha, hyperbola, ironie atd.- přejímání slov z cizích jazyků- cizí a přejatá slova, internacionalismy- sociální členění slovní zásoby - odborný jazyk, sociolekty- teritoriální členění slovní zásoby - dialekty, teritoriální dublety- onomastika - jména osob- onomastika - geografické názvy- shrnutí

Získané způsobilosti

Cílem výuky je prohloubení lingvistických znalostí v daných oblastech lexikologie, které navazují na absolvované lingvistické disciplíny.Ve výuce lingvistické disciplíny lexikologie je cíl zaměřen na zprostředkování jazykových vědomostí (systémové znalosti) z hlediska vývoje jazykových schopností a tím i na zdokonalení jazykové kompetence. Znázornění integrační úlohy slovní zásoby (základní komponenty pro každý jazyk a tím i jazykového vzdělávání) probíhá při stálém zohledňování hranic mezi dalšími vědami: morfologií, fonetikou/fonologií a syntaxí. Studenti mají na konci kurzu fundované znalosti souvislostí vzniku a rozvoje slovní zásoby německého jazyka. Budou slovní zásobu chápat jako strukturovaný inventář lexémů, které jsou ukládány a jsou základními prvky vět a textů. Studenti budou schopni rozpoznat vývojové tendence v současné němčině a dále je samostatně sledovat.

Požadavky

- pravidelná účast a aktivní spolupráce na seminářích- odborný ústní příspěvek k jednomu z témat (1 - 2x za semestr)- závěrečná zápočtová práceStudent má maximálně tři pokusy.

Garant

Marie Lysann Poláčková Schönherr, M.A.