Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární, historický a kulturní vývoj n (KNJL / PNLH2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNLH2 - Literární, historický a kulturní vývoj n, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen zejména na následující témata:- kolonizace a osídlování východních území- příklady církevní a světské literatury.- rytířství, Rytířské pověsti: Alexandr Veliký, Tristan a Isolda, Píseň o Rollandovi, Pověsti o králi Artušovi- gotické umění- dvorský román 1 ? Heinrich von Veldeke, Hartmann von Aue- dvorský román 2 ? Gottfired von Strassburg, Wolfram von Eschenbach- hrdinská epika ? Nibelungenlied- Karel IV. a Říše- středověký život ? filosofie, hanza, říšská města, morové epidemie kacíři, vzdělanost, cechy, Židé- Minnesang ? Walter von der Vogelweide- literatura pozdního středověku, úpadek rytířství a Minnesang a nástup Meistersang, Volksbuch, dramaněmecká mystika a její hlavní představitelé- západní schisma, kostnický koncil, Jan Hus a příprava reformace, nástup renesance

Získané způsobilosti

Přiblížit studentům období vrcholného a pozdního středověku, jeho literární a kulturní památky doby. Seznámit studenty s hlavními politickými tendencemi středověku v německy mluvících oblastech, s přihlédnutím ke specifickým rysům v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Současně upozornit na česko-německé, česko-rakouské a česko-švýcarské vztahy, poznání společných charakteristik. Poznání vzájemně podmíněných jevů ve střední Evropě. Vedle politických dějin přihlédnout také k problematice hospodářské, kulturní a literární.

Požadavky

- úspěšné zakončení zápočtovou písemnou prací - vypracování práce na zadané témaUdělení zápočtu je podmíněno splněním všech jeho dílčích částí během 1 akademického roku, každý student má jeden řádný a dva opravné termíny.

Garant

PhDr. Petra Besedová, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Munzar, CSc.