Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Německá literatura 1. poloviny 20.st. (KNJL / PNLT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNLT1 - Německá literatura 1. poloviny 20.st., Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kulturní centra období literární moderny přelomu 19. a 20. století: Berlin, Mnichov, Vídeň, Praha.2. Německé naturalistické drama vs. prozaické a lyrické útvary ?protisměrů? (Symbolismus,impresionismus ...) na naturalismus: G. Hauptmann, S. George, A. Schnitzler, H. vHofmannstahl, R.M.Rilke.3. Pražská německá literatura v užším slova smylu: Max Brod, R. M. Rilke, F. Werfel, E. E. Kisch.4. ?Kde domov můj...? verše české státní hymny v Rilkově básnické sbírce ?Obětina lárům?. Stopy česko-německé vzájemnosti 19. a počátku 20. století.5. Po stopách Franze Kafky předválečnou Prahou.6. Vliv českého prostředí na život a dílo Franze Kafky. Role Mileny Jesenské.7. Literatura období Vímarské republiky: L. Feuchtwanger, H. Hesse, počátky Brechtova epického divadla ? paralela Osvobozené divadlo V+W.8. Němečtí emigranti v Čekoslovensku: Thomas a Heinrich Mann.9. Literatura v Terezíně: Ruth Klüger, Ruth Elias.10. Útěk a vyhnání: Gudrun Pausewang.11. Češi pomáhají pronásledovaným němcům: Otto Wolf.12. ? 14. Rezerva, opakování, promítání filmových ukázek.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je zpostředkovat posluchačům stručný literárně-historický přehled německé literatury první poloviny 20. století. Cílem seminářů je přispět nejen k lepšímu pochopení souvislostí a vzájemného vlivu české a německé literatury, ale i schopnosti vhodně použít získaných teoretických dovedností v praxi jako průvodci cestovního ruchu.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:75% účast z realizované výukykrátký referát na dané téma (15-20 minut)Udělení zápočtu je podmíněno splněním všech jeho dílčích částí během 1 akademického roku, každý student má jeden řádný a dva opravné termíny.

Garant

PhDr. Naděžda Heinrichová, Ph.D.