Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární, historický a kulturní vývoj n (KNJL / PNLV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNLV1 - Literární, historický a kulturní vývoj n, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Rozdělení německého středověku2.Objasnění pojmů: stěhování národů, středověk, literatura, kultura, civilizace, antika, křesťanství3.Nejstarší dějiny německy mluvících oblastí, nadkmenové svazy4.Germánská kultura, prameny, náboženství a života starých Germánů5.Úvod do středověké německé literatury6.Příklady starohornoněmeckého básnictví. Futhark. Runy. 7.Germánská mytologie.8.Francká říše a její význam9.Osobnost Karla Velikého a karolínská renesance10.Význam dynastií Karlovců a Otonů pro další vývoj německého písemnictví11.Starohornoněmecká literatura. Původ písní. Nejstarší památky německého písemnictví12.Další vývoj křesťanství. Význam církevního písemnictví.13.Boj o investituru a její význam pro evropské dějiny14.Vznik německé říše a poměr českého státu k říši.15.Románská kultura

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s předmětem literární, historický a kulturní vývoj německy mluvících zemí od počátků až do vrcholného středověku (1050). Tento předmět má pomoci v orientaci období počátků německých dějin, kultury a literatury.

Požadavky

Požadavky k udělení zápočtu: - úspěšné zakončení zápočtovou písemnou prací na konci semestruUdělení zápočtu je podmíněno splněním všech jeho dílčích částí během 1 akademického roku, každý student má jeden řádný a dva opravné termíny.

Garant

PhDr. Petra Besedová, Ph.D.