Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie NJ 2 (KNJL / PNLX2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNLX2 - Lexikologie NJ 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Opakování - problematika významu slov, významové vztahy2. Polysémie, monosémantický význam slov (procvičování)3. Syntagmatika (struktura sémů, kompatibilita)4. Přenos významu (metafora, metonymie, synekdocha)5. Praktická cvičení k problematice významových změn6. Praktické procvičování frazeologismů7. Polysémie, homonymie8. Onomastika9. Tvorba slov, analýza textu (kompozice = skládání)10. Tvorba slov, analýza textu (derivace, tvorba zkratek)11. Frazeologie - analýza textu12. Dělení slovní zásoby, synonyma, antonyma - analýza textu13. Vývojové tendence německé slovní zásoby

Získané způsobilosti

Cílem výuky je prohloubení lingvistických znalostí v daných oblastech lexikologie, které navazují na absolvované lingvistické disciplíny.Ve výuce lingvistické disciplíny lexikologie je cíl zaměřen na zprostředkování jazykových vědomostí (systémové znalosti) z hlediska vývoje jazykových schopností a tím i na zdokonalení jazykové kompetence. Znázornění integrační úlohy slovní zásoby (základní komponenty pro každý jazyk a tím i jazykového vzdělávání) probíhá při stálém zohledňování hranic mezi dalšími vědami: morfologií, fonetikou/fonologií a syntaxí. Studenti mají na konci kurzu fundované znalosti souvislostí vzniku a rozvoje slovní zásoby německého jazyka. Budou slovní zásobu chápat jako strukturovaný inventář lexémů, které jsou ukládány a jsou základními prvky vět a textů. Studenti budou schopni rozpoznat vývojové tendence v současné němčině a dále je samostatně sledovat.

Požadavky

- pravidelná účast a aktivní spolupráce na seminářích- odborný ústní příspěvek k jednomu z témat (1 - 2x za semestr)- závěrečná zápočtová práceUdělení zápočtu nebo zkoušky je podmíněno splněním všech dílčích částí během 1 akademického roku. Student má vždy tři pokusy.

Garant

Marie Lysann Poláčková Schönherr, M.A.

Vyučující

Marie Lysann Poláčková Schönherr, M.A.