Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reálie ČR 1 (KNJL / PNRC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNRC1 - Reálie ČR 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. ČR - rozloha, poloha v Evropě, sousední státy, geografický reliéf, pohoří anejvyšší hory2. ČR - řeky, jezera, rybníky, přehrady (z hlediska turistické atraktivity)3. České dějiny v přehledu s výběrem nejdůležitějších událostí (do roku 1848)4. České dějiny v přehledu s výběrem nejdůležitějších informací (1848 - 1989)5. Sametová revoluce v Československu, demokratizace života, politické,hospodářské a sociální změny, rozdělení Československa (1989 - 1993)6. Politické uspořádání, parlament, vláda, politické strany zastoupené vparlamentu, volby, ombudsman7. Obyvatelstvo, menšiny, náboženství, vztah ke slovanským národům, vztah kNěmcům a Rakušanům a jejich dějinám8. Hospodářství, průmysl, nerostné suroviny, obchod, zemědělství , oblastizničené těžbou nerostných surovin, problémy ochrany životního prostředí9.Export, import, začlenění České republiky do mezinárodních struktur - OSN,UNESCO, KBSE, NATO, EU10. Hradec Králové - město a jeho historie a současnost, historické památky11. Praha jako magnet pro turisty z celého světa, historie, pamětihodnosti,dnešní život12.Města a místa v ČR, která patří na listinu kulturních památek UNESCO (ČeskýKrumlov, Litomyšl, Telč, ...), stavební styly13.Národní parky a CHKO - Krkonoše, Jizerské hory, euroregion Nisa, Šumava, Jeseníkya Beskydy - z pohledu turistického ruchu14.Atraktivní oblasti České republiky - podle výběru studentů (chráněnékrajinné oblasti, zámky a hrady, další historická města)

Získané způsobilosti

Cílem studia reálií České republiky je naučit se vyjadřovat a vysvětlovat německy to, co studenti poznali už při studiu na střední škole (oblast historická, zeměpisná, politická, kulturněliterární) a doplnit tyto poznatky ve vztahu k tomu, co je náplní studia - cestovní ruch.

Požadavky

PODMÍNKY UDĚLENÍ ZÁPOČTU:- aktivní účast v semináři- úspěšné zvládnutí písemného testu- prezentace referátu na dané témaUdělení zápočtu je podmíněno splněním všech jeho dílčích částí během 1 akademického roku, každý student má jeden řádný a dva opravné termíny.

Garant

PhDr. Jiří Sirůček, Ph.D.