Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika NJ (KNJL / PNSTY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJL / PNSTY - Stylistika NJ, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Styl, stylistika (slohotvorné elementy, předmět komunikace a téma, komunikační postupy a situace)2. Typy stylů (znaky a rysy slohových útvarů a postupů)3. Funkční styly a stylistika4. Pragmatická lingvistika - úvod (pragmatický aspekt jazykového znaku, pragmaticky orientovaná stylistika)5. Komunikační modely a jejich popis (situativní kontext, intence, komunikativní kontext, spisovný jazyk, mluvený a nespisovný jazyk)6. Typy komunikativních postupů, proces komunikace7. Mikrostylistika, makrostylistika (větná stylistika, konstrukce přesahující rámec věty, prostředky vzájemného propojení textu a jeho částí)8. Textová lingvistika, text a jeho druhy, znaky textu (koherence, koheze, intertextualita, ...)9. Metody zkoumání a recepce textu10. Mluvená komunikace (její zvláštnosti a stylistické rysy)11. - 14. Praktická analýza textu a realizace vlastních druhů textů (např. druhy dopisů; potvrzení a plná moc; formuláře; pozvánka; upomínka; smlouvy; reklamní leták)

Získané způsobilosti

Semináře se skládají z teoretické a praktické části. Důraz je kladen na zvládnutí základů stylistiky, funkční stylistiky, textové lingvistiky a pragmatické lingvistiky.Kromě toho bude věnována pozornost textové analýze a praktickým stylistickým cvičením.

Požadavky

- aktivní účast v semináři- každý student přednese 1 krátkou přednášku během semestru- 1 písemný test Udělení zápočtu je podmíněno splněním všech jeho dílčích částí během 1 akademického roku, každý student má jeden řádný a dva opravné termíny.

Garant

PhDr. Naděžda Heinrichová, Ph.D.