Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patopsychologie (KPP / KPAPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / KPAPS - Patopsychologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do patopsychologie. Vymezení normy, definice normality, definice abnormality. Stigmatizace. Mechanismus vývoje psychických poruch. Dědičnost. Vlivy prostředí.2. Zátěžové situace a jejich působení na psychiku. Frustrace, konflikt, stres, trauma, krize, deprivace, subdeprivace. Zvládání zátěžových situací. Frustrační tolerance. Obranné reakce. Coping. Sociální opora.3. Poruchy jednotlivých psychických funkcí. Poruchy vědomí, pozornosti, vnímání, paměti, myšlení, řeči, emocí, vůle, jednání, pudů.4. Psychologická charakteristika neurotických, psychotických, afektivních poruch a poruch osobnosti.5. Poruchy s typickým počátkem v období dětství. Mentální retardace, pervazivní vývojové poruchy, hyperkinetické poruchy, specifické poruchy učení, poruchy chování.6.Psychologická problematika nemocných a zdravotně postižených osob. Psychologická problematika somatického onemocnění. Psychosomatika. Psychologické aspekty tělesného postižení. Psychologické aspekty onemocnění CNS. Psychologické aspekty zrakového a sluchového postižení.7. Psychologická problematika odlišného životního stylu a sociální patologie. Návykové poruchy. Zneužívání a závislost na psychoaktivnách látkách. Syndrom CAN.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu patopsychologie je seznámit studenty s hlavními tématy, jež se vztahují k problematice abnormálních projevů lidské psychiky a k psychologickým aspektům životního strádání či zátěže. Patopsychologie se zabývá zejména psychologickou stránkou vzniku a průběhu somatického onemocnění, duševního onemocnění, zdravotního nebo sociokulturního handicapu. Studetni si dále osvojí odbornou terminologii vztahující se k popisu poruch psychických funkcí a duševních chorob.

Literatura

Vágnerová, Marie. Psychopatologie pro pomáhající profese. Vyd. 3., rozš. a přeprac. Praha, 2004. ISBN 80-7178-802-3.Juklová, K., Loudová, I., Skorunková, R., Šavrová, E., Vondroušová, J. Vybrané kapitoly z pedagogiky a psychologie nejen pro speciální pedagogy. Hradec Králové, 2015. ISBN 978-80-7435-427-4.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, úspěšné složení písemného testu, předložení a obhájení seminární práce. Znalosti dle okruhů v sylabu.

Garant

Mgr. Radka Skorunková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radka Skorunková, Ph.D.Mgr. Gabriela Slaninová, Ph.D.