Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morální vývoj a výchova (KPP / KUMOR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / KUMOR - Morální vývoj a výchova, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychologická část. Teorie morálního vývoje (psychoanalytická, sociální, kognitivní). Morální vývoj v pojetí J. Piageta a L. Kohlberga. (Heteronomní, autonomní fáze vývoje; tři úrovně a šest stadií podle Kohlberga). Další koncepce morálního vývoje. Problematika agresivity a prosociálního chování. Morální vývoj a inteligence, morální vývoj a náboženství.Mravní vědomí, cítění a chování. Proces interiorizace norem, instance svědomí.Pedagogická část: cíle morální výchovy a proměny jejího obsahu. Úroveň realizace morální výchovy v současné škole. Metody mravní výchovy, různá kriteria jejich členění a jejich bližší charakteristika.Zásady a metodika osvojení si některých specifických metod mravního působení. Jejich aplikace v oblasti sociálně patologických jevů.

Získané způsobilosti

Cílem výuky tohoto předmětu je zprostředkování poznatků o specifičnosti morálního vývoje a současně vybavení metodickými dovednostmi tak, aby studenti byli schopni sami pozitivně ovlivňovat morální stránku svých budoucích svěřenců.

Požadavky

Požadavky k zápočtu a zkoušce:Vytvoření seminární práce na zvolené téma.Aplikace znalostí z daného předmětu.Písemný test + ústní zkouška.

Garant

doc. PhDr. Pavel Vacek, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Pavel Vacek, Ph.D.