Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná didaktika (KPP / KUOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / KUOD - Obecná didaktika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení pojmu didaktika. Vývoj vzdělávacích koncepcí.Podstata vyučovacího procesu. Výuka jako didaktický systém prvků.Transmisivní a konstruktivistický model vyučování. Vzdělávací dokumenty.Technologie výuky. Efektivita výuky.Činitelé edukační reality: učitel a dítě - žák - student.Příprava na vyučování, cíle výuky, výběr a uspořádání učiva, výběr prostředků výuky, uspořádání podmínek pro efektivní výuku. Hodnocení žáků. Pedagogická dokumentace (učební osnovy RVP).Pedagogické dovednosti a pedagogické situace.Aktivizující metody ve vyučování. Kreativita učitele.Diagnostika, autodiagnostika a učitelská sebereflexe. Hospitace, jako zdroj didaktických zkušeností.Moderní didaktické technologie a jejich uplatnění v podmínkách střední školy.

Získané způsobilosti

Cílem je rozvíjet profesionální pedagogické myšlení, klíčové dovednosti učitelů a zkušenosti v rámci uvažování o bezprostředních aplikacích do školské praxe i vlivem dovednostního výcviku. K dílčím cílům disciplíny patří: rozvoj schopnosti transformovat teoretické učivo obecné didaktiky na úroveň konkrétní vyučovací jednotky (pracovního dne), zdokonalovat profesně zralé diskuse k aktuálním tématům českého školství, prohlubovat znalosti a postoje ke zvyšování efektivity výuky a o didakticky optimálních řešeních problematických pedagogických situací.

Literatura

Maňák, Josef. Nárys obecné didaktiky. Brno, 1995. KALHOUS, Z.- OBST, O. a kol. Školní didaktika. Praha, 2002. SLAVÍK, J. Hodnocení v současné škole. Praha, 1998. KYRIACOU, Ch. Klíčové dovednosti učitele. Praha, 2012. PETTY, G. Moderní vyučování. Praha, 2012. PRŮCHA, J. Pedagogická encklopedie. Praha, 2009. PRŮCHA, J. - WALTEROVÁ, E. ? MAREŠ, J. Pedagogický slovník. Praha, 2003. VALIŠOVÁ, A., KASÍKOVÁ, H. a kol. Pedagogika pro učitele. Praha, 2011. KOTRBA, T.; LACINA, L. Praktické využití aktivizačních metod ve výuce. Brno, 2007. Zormanová, Lucie. Výukové metody v pedagogice. Vyd. 1. Praha, 2012. ISBN 978-80-247-4100-0.

Požadavky

Požadavky k zápočtu a zkoušce:Zpracování seminární práce.Realizace mikrovýstupu.Písemný test + ústní zkouška+ anotace tří literárních zdrojů z oblasti obecné didaktiky.Maximální počet opravných termínů pro udělení zápočtu: 2

Garant

PhDr. Jana Doležalová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jana Doležalová, Ph.D.