Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie obecná a vývojová (KPP / KUPSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / KUPSV - Psychologie obecná a vývojová, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Předmět psychologie. Determinace psychiky. Přehled hlavních psychologických směrů. Metody psychologie.2.Vědomí a pozornost.3. Poznávací (kognitivní) procesy. Vnímání, paměť, představy, myšlení.4. Emoční a volní procesy.5. Teorie periodizace psychického vývoje.6.Psychologické zvláštnosti období prenatálního, novorozeneckého, kojeneckého, batolecího. Citová, kognitivní a sociální deprivace a její působení na psychický vývoj v raném dětství.7.Předškolní dětství. Rozvoj poznávacích procesů. Socializace předškoláka. Školní zralost a připravenost.8.Školní dětství. Rozvoj poznávacích procesů. Socializace dítěte školního věku.9.Období dospívání, pubescence, adolescence. Subjektivní význam tělesné proměny na rozvoj osobnosti pubescenta. Rozvoj poznávacích procesů. Socializace a rozvoj identity pubescenta.10. Mladá, střední a starší dospělost. Rozvoj poznávacích procesů. Socializace a identita dospělých.11.Stáří. Involuce psychiky ve stáří. Sociální chování. Identita starého člověka.

Získané způsobilosti

Ovládnutí základního pojmového aparátu a vývojových aspektů psychiky pro potřeby dalšího specializovaného studia v oboru.

Literatura

Juklová, Kateřina. Základy obecné psychologie. Vyd. 2. Hradec Králové, 2006. ISBN 80-7041-284-4.Skorunková, Radka. Základy vývojové psychologie. Vyd. 1. Hradec Králové, 2013. ISBN 978-80-7435-253-9.

Požadavky

Požadavky k zápočtu a zkoušce:Vytvoření seminární práce na zvolené téma.Znalosti z oblasti psychol. obecné a vývojové - podle přednášek.

Garant

Mgr. Radka Skorunková, Ph.D.

Vyučující

Tomáš KomárekMgr. Radka Skorunková, Ph.D.