Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie výchovy a školy (KPP / KUSOV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / KUSOV - Sociologie výchovy a školy, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

? Vymezení disciplíny sociologie výchovy a její pojetí jako speciální sociologické disciplíny.? Výchova jako společenský jev, funkce výchovy ve společnosti.? Vzájemná determinace výchovy a společnosti, v oblastech kultury, politiky, ekonomiky.? Vztah procesu socializace a výchovy, socializace a její formy, socializace ve škole.? Životní etapy a socializace (dětství, mládež).? Rodina, výchova a vzdělání.? Škola jako sociální instituci, její funkce a role v současné společnosti.? Úloha masmédií v procesu socializace současné populace dětí a mládeže.? Rovnost přístupu ke vzdělání, sociální stratifikace a vzdělání.? Sociální aspekty učitelské profese.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je orientovat se v oblasti sociologických poznatků týkajících se výchovy a školy.

Literatura

Kraus,B. Sociální aspekty výchovy. Hradec Králové, 1998. Havlík, R., Koťa, J. Sociologie výchovy a školy. Praha, 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu a zkoušce:Vytvoření seminární práce na zvolené téma.Aplikace znalostí z daného předmětu.Písemný test + ústní zkouška.

Garant

prof. PhDr. Blahoslav Kraus, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Blahoslav Kraus, CSc.