Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie výchovy (KPP / KUTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / KUTV - Teorie výchovy, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Trendy ve výchově a vzdělávání, směřování českého - zejména základního - školství (Bílá kniha, Rámcové vzdělávací programy, školní vzdělávací program).2. Individualizovaný přístup ve výchově a vzdělávání (strategie umožňující individualizaci)3. Inkluzivní vzdělávání ? ?vzdělávání pro všechny? (integrace žáků se zdravotním postižením do ?hlavního proudu? vzdělávání).4. Charakteristika žáka a školní třídy (resp. vrstevnické skupiny). Metodické postupy zohledňující individuální charakteristiky žáků.5. Hodnotová orientace dětí a mládeže a role školy při jejím ovlivňování. Metody a postupy při ?vyjasňování? hodnot. Výchova ke zdravému životnímu stylu.6. Výchova charakteru a mravní výchova. Metody, techniky a projekty zaměřené na utváření charakteru žáků.7. Výchova k demokracii, práva dětí, jejich participace na utváření školních (třídních) norem a pravidel. Problematika porušování pravidel, příčiny a možné strategie řešení nespolupracujícího chování atd.8. Sociálně ? patologické jevy dětí a mládež a role školy při jejich prevenci a nápravě. Diagnostika a postupy při nápravě alkoholismu, nealkoholové toxikomanie, gamblerství, záškoláctví, šikaně atd,.9. Multikulturní výchova a vzdělávání (xenofobie, rasismus, vztah k minoritám?)10.Média a jejich vliv na adolescentní mládež. Výchovné možnosti střední školy.11. Přístupy k žákům se specifickými vývojovými poruchami učení. Jejich hodnocení a klasifikace. Poruchy chování jako následek poruch učení. Spolupráce s rodiči.12. Rodina a rodinná výchova, spolupráce rodiny a školy. Spolupráce rodiny a školy.13. Sexuální pedagogika a sexuální výchova, její obsah a metody. Výchova k manželství a rodičovství.14. Zážitková pedagogika: Dramatická a globální výchova jako didaktický prostředek a prostředek rozvoje osobnosti.15. Průřezová témata RVP

Získané způsobilosti

Cílem výuky předmětu Teorie výchovy je usnadnit studentům orientaci v níže uvedených pedagogických tématech s důrazem k potřebnosti individualizovaného a současně celostního přístupu při edukaci žáků. Cílem je také vybavit posluchače praktickými dovednostmi využitelnými při plánování a samotné realizaci výchovně vzdělávací práce s konkrétními žáky, skupinou žáků.

Požadavky

Zápočet a zkouška:- vypracování seminární práce na dané téma,- ústní zkoušení.

Garant

Mgr. Věra Krejčová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Věra Krejčová, Ph.D.