Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie morálky (KPP / P1PSM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / P1PSM - Psychologie morálky, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie morálního vývoje (psychoanalytická, sociální, kognitivní).Morální vývoj v pojetí J. Piageta a L. Kohlberga.Další koncepce morálního vývoje.Odlišnost pohlaví a morální vývoj.Morální vývoj a inteligence.Vztah kognitivní a emocionální složky v morálním vývoji.Vztah morálního usuzování a jednání.Morální vývoj a náboženství.Mravní vědomí, cítění, přesvědčení a chování.Proces interiorizace norem, instance svědomí.Věkové zvláštnosti dítěte a morální vývoj.Problematika agresivity a prosociálního chování.Problematika školního podvádění.

Získané způsobilosti

Cílem výuky tohoto předmětu je zprostředkování poznatků o specifičnosti morálního vývoje a současně vybavení metodickými dovednostmi tak, aby studenti byli schopni sami pozitivně ovlivňovat morální stránku svých budoucích svěřenců.

Literatura

Vacek, Pavel. Psychologie morálky a výchova charakteru žáků. Vyd. 1. Hradec Králové, 2011. ISBN 978-80-7435-108-2.Vacek, Pavel. Rozvoj morálního vědomí žáků. Vyd. 1. Praha, 2008. ISBN 978-80-7367-386-4.

Požadavky

Požadavky k zápočtu a zkoušce:1) Písemná část: Zvládnutí nároků kriteriálního testu. 2) Ústní část: Prokázání hlubšího vhledu do problematiky předmětu (včetně porozumění souvislostí a schopnosti transferu do života). 3) Splnění individuálních i skupinových seminárních úkolů (písemně; prezentace na semináři).4) Docházka na semináře na úrovni 75%.5) Aktivní zapojení do činnosti v rámci seminářů.

Garant

doc. PhDr. Pavel Vacek, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Pavel Vacek, Ph.D.