Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální otázky současné etiky (KPP / PAOET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PAOET - Aktuální otázky současné etiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kromě základních morálních pojmů jde o následující otázky či témata: hodnoty a životní zájmy člověka, etické poznání, hodnocení a rozhodování, morálka a ekonomika, hédonismus, etická utilitarita, egoismus, filantropie, zlaté pravidlo, morální relativita, ekologicko - morální důsledky kultury, kultura a mezikulturní etická tolerance a komunikace, etika jedince, lidských skupin, pospolitostí, konkrétních kulturních okruhů, jejich identita v morálce a prvky obecnější lidské morálky v nich, etické otázky uvnitř největších světových náboženství a myšlenkově náboženských systémů (taoismus, buddhismus, islám, křesťanství), euthanasie, sebevražda a přerušení těhotenství, bioetika.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni samostatně uvažovat a orientovat se v aktuálních etických otázkách současnosti, což prokáží v seminární práci na vybrané etické téma.

Požadavky

Studenti vypracují seminární práci na vybrané etické téma:Základní morální pojmy a kategorie.Etika v kontextu moderny a postmoderny.Otázky etického relativismu vs. Absolutismus.Etické poznání a hodnocení.Povaha ?morálního činu? ? co činí lidské jednání dobrým?Dimenze etiky ? individuální, sociální, metaetická.Etika a ekonomika, hédonismus, chudoba a třetí svět, etická utilitarita, egoismus, filantropie.Etika a ekologie.Kultura a etický pluralismus, mezikulturní tolerance a komunikace.Euthanasie, sebevražda, přerušení těhotenství, bioetika, stáří, homosexuální ?manželství? a adopce.

Garant

Mgr. Veronika Halamová

Vyučující

Mgr. Veronika Halamová