Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antistres. program pro budoucí učitele (KPP / PAPBU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PAPBU - Antistres. program pro budoucí učitele, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Pojetí zdraví a kvality života. Psychologie zdraví a nemoci, duševní hygiena, psychosomatická medicína.2.Teoretické a praktické aktivity v oblasti duševního zdraví realizované v České republice.3.Faktory ohrožující zdraví u učitelské profese.4.Stres, příčiny, projevy, klasifikace stresorů. Eustres a distres. Diagnostika a autodiagnostika stresu.5.Psychosomatická onemocnění jako reakce na nadměrnou zátěž. Typy osobnosti z hlediska disponování k somatických onemocněním.6.Syndrom vyhoření. Diagnostika, prevence a jeho zvládání.7.Konfliktní situace ve škole. Zahraniční programy řešení školních konfliktů.8.Zdraví na úrovni osobnosti - salutoprotektivní faktory9.Kognitivní strategie překonávání těžkostí.10. Emoční strategie překonávání těžkostí.11. Rizikové strategie překonávání těžkostí.12. Diagnostika vlastních copingových strategií.10.Sociálněpsychologický rozměr zdraví.11.Sociální opora, pojetí, druhy, diagnostika. Rizika sociální opory.12.Komunikace jako nástroj kultivace významných mezilidských vztahů.

Získané způsobilosti

Seznámit posluchače se základními tématy psychologie zdraví a duševní hygieny a nastínit možnosti aplikace teoretických poznatků v prevenci a zvládání vlastních zátěžových situací. Procvičit různé metody efektivního zvládání stresu a řešení konfliktů. Poukázat na možnosti další práce na sobě s cílem zkvalitňování a hlubšího prožívání vlastního života.

Požadavky

Aktivní účast; seminární práce na zadané téma

Garant

Mgr. Kateřina Juklová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Juklová, Ph.D.