Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální otázky srovnávací pedagogiky (KPP / PASRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PASRP - Aktuální otázky srovnávací pedagogiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Srovnávací a školní pedagogika z hlediska přínosu a využití2. Přehled hlavních informačních zdrojů a institucí relevantních pro oblast srovnávací3. Další zdroje: přehled aktuálních mezinárodních srovnávacích studií4. Vzdělávání v ČR z hlediska národní terminologie, mezinárodních priorit, principů anástrojů a praktická aplikace výstupů srovnávací pedagiky: vzdělávací a školská politika ČR, RVP, ŠVP, autonomie škol a učitele, kompetence s důrazem na uplatnění na trhu práce a další klíčové kompetence, celoživotní vzdělávání,5. Obsah vzdělávání z hlediska srovnávacích ukazatelů6. Výdaje na vzdělávání z hlediska srovnávacích ukazatelů7. Český žák z pohledu vybraných srovnávacích ukazatelů a praktická aplikace výstupů srovnávací pedagogiky: postupy rozvíjející klíčové kompetence, začleňování průřezových témat do ŠVP, plánování a realizace.8. Český učitel z pohledu vybraných srovnávacích ukazatelů a praktická aplikace výstupů srovnávací pedagiky: třídní učitele, učitel jako spolutvůrce kurikula, změny v pojetí rolí a funkcí učitele, kompetence učitele, vzdělávání učitelů, kariérní systém, standardy9. Škola jako předmět a místo vzdělávacích změn: základní poznatky z teorie vzdělávacích změn, praktická aplikace a příklady ze školní praxe10. Vlastní hodnocení školy a inspirativní momenty z autoevaluační praxe v zahraničí, přehled hlavních kritérií užívaných k srovnávacímu pohledu na autoevaluaci školy, autoevaluační praxe a nástroje, aktéři vlastního hodnocení škol, úloha učitele apod.11. Pedagogické projekty, mobilita, žádosti o dotace apod.: vhled do problematiky, základní doporučení, praktická aplikace

Získané způsobilosti

Cílem výuky předmětu je doplnit, rozšířit a završit studium pedagogicko-psychologických disciplín s tím, že budoucí pedagog bude disponovat jak kompetencemi chápat proces vzdělání v komplexní systémové podobě a zároveň bude připraven k plnění běžných každodenních profesních úkonů, které jsou s jeho profesí spojeny.Další cíle:- studenti si osvojí poznatky v oblasti vymezené tématy relevantními pro mezinárodní komparaci, - studenti se seznamují s vybranými aktuálními zdroji srovnávací pedagogiky a aktivně s nimi pracují, - studenti komparují vybrané aspekty českého vzdělávacího systému se zahraniční školskou praxí,- studenti prohlubují porozumění současnému českému vzdělávacímu prostředí v návaznosti na jeho mezinárodní komparaci, - studenti aplikují nabyté poznatky a vyvozují důsledky i případná doporučení pro školskou praxi, vzdělávací politiku apod., - studenti jsou motivováni k aplikaci užitých poznatků například při formulaci pedagogických projektů, žádostí o dotace apod.

Literatura

Daniela Vrabcová, Přemysl Štindl. Aktuální otázky srovnávací a školní pedagogiky. nullnullnullPRÁŠILOVÁ, M. Vybrané kapitoly ze školského managementu pro pedagogické. Olomouc, 2006. ISBN 80-244-1415-5.

Požadavky

- aktivní účast na seminářích a plnění meziseminárních aktivit- didaktický test; - návrh a obhajoba pedagogického projektu a žádosti o dotaci v návaznosti na poznatky z oblasti srovnávací a školní pedagogiky (práce v týmu); - porovnání autoevaluace školy, kde jste byli na stáži 1, s autoevaluací (resp. vlastním hodnocením) školy, kde byl na stáži jiný student (ve dvojici, navazuje na praxi ? resp. stáž 1). Maximální počet pokusů o zápočet: 2.

Garant

Mgr. Daniela Vrabcová, Ph.D.