Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morální vývoj a výchova (KPP / PMORV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PMORV - Morální vývoj a výchova, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Psychologie morálky jako obor2. Psychoanalytická teorie morálníhio vývoje3. Morální vývoj z pohledu teorie sociálního učení4. Teorie morálního vývoje J. Piageta5. Teorie morálního vývoje L. Kohlberga6. K rozvoji prosociálnosti a altruismu7. Teorie sociálních perspektiv R. Selmana8. Situační podmíněnost morálního jednání (S. Milgram, P.Zimbardo)9. Inteligence a morální vývoj10. Odlišnost pohlaví a morální vývoj11. Náboženství a morální vývoj12. Proces morálního vývoje13. Věkové zvláštnosti dítěte a morální vývoj14. Podmínky rozvoje autonomní morálky15. K problematice mravní výchovy ve škole16. Obsah mravní výchovy17. Výchova charakteru žáků (M. Berkowitz, T. Lickona)18. Metody mravní výchovy19. Metodika skupinové diskuse s morální,m obsahem20. Metoda "vyjasňovávní hodnot" a její aplikace v praxi

Získané způsobilosti

Vyučovaný předmět je zaměřen na předání poznatků z oblasti psychologie morálky a mravní výchovy v kontextu výchovně vzdělávacího procesu ve škole. Vedle poznatků jde o ovládnutí metodiky účinného ovlivňování mravní stránky osobnosti žáků v edukačním procesu.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:1) Písemné doložení aplikace metody skupinové diskuse s morálním obsahem.2) Znalost zvoleného tématu s možností jeho využití v pedagogické praxi.3) Praktická analýza možnosti aplikace výchovy charakteru ve škole.4) Znalost obsahu jednotlivých témat5) Splnění podmínek kriteriálního testu.

Garant

doc. PhDr. Pavel Vacek, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Pavel Vacek, Ph.D.