Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie obecná a vývojová (KPP / PPOTT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PPOTT - Psychologie obecná a vývojová, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Psychologické směry: psychoanalýza, behaviorismus, celostní psychologie, humanistická psychologie, kognitivní psychologie.2.Systém psychologických věd: základní a aplikované obory.3.Psychika a její projevy: prožívání, chování. Psychické procesy, stavy a vlastnosti.4.Socio-kulturní determinace psychiky. Biologická determinace psychiky,funkce nervového systému.5.Vědomí, poruchy vědomí, nevědomí.6.Pozornost: typy, vlastnosti a poruchy pozornosti.7.Vnímání, analyzátor, počitky a vjemy, zákonitosti vnímání. Poruchy vnímání: iluze a halucinace. Zvláštnosti vnímání: eidetismus, synestezie, pareidolie. Smyslové klamy.8.Paměť a její fáze. Druhy paměti: senzorická, krátkodobá, dlouhodobá. Poruchy paměti. Zapomínání a jeho příčiny, křivka zapomínání dle Ebbinghause.9.Imaginativní procesy: představivost a fantazie.Tvořivost.10.Myšlení: druhy myšlení, myšlenkové operace. Formy myšlení: pojem, soud, úsudek.Poruchy formy a poruchy obsahu myšlení.11.Vůle, fáze volního procesu, volní vlastnosti, poruchy vůle.12.Emoce a city, vlastnosti emocí, poruchy emocí.13. Mechanismy psychického vývoje: zrání a učení. Obecné zákonitosti vývoje.14. Teorie vývoje dle S. Freuda, E. Eriksona a J.Piageta.15.Prenatální, perinatální a novorozenecké období.16. Kojenecké a batolecí období.17.Předškolní věk.18.Zralost a připravenost pro školu.19.Mladší a střední školní věk.20.Pubescence.21. Adolescence.22.Znaky dospělosti, mladá dospělost.23.Dospělost střední a starší.24.Problematika stárnutí a stáří, involuce psychiky ve stáří.

Získané způsobilosti

Studenti si vytvoří základní systém poznatků v obecné a vývojové psychologie a na jeho základě budou rozvíjet psychologické myšlení a aplikovat psychol. poznatky v pedagogické činnosti.

Literatura

Juklová, Kateřina. Základy obecné psychologie. Vyd. 3. Hradec Králové, 2007. ISBN 978-80-7041-861-1.Skorunková, Radka. Základy vývojové psychologie. Vyd. 1. Hradec Králové, 2013. ISBN 978-80-7435-253-9.

Požadavky

Zápočet: Docházka 75%m, vypracování seminární práce z vývojové psychologie, znalosti základních okruhů obecné a vývojové psychologie.Maximální počet opravných termínů pro udělení zápočtu: 2

Garant

Mgr. Radka Skorunková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radka Skorunková, Ph.D.