Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie sociální a osobnosti (KPP / PPSSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PPSSO - Psychologie sociální a osobnosti, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
PSYCHOLOGIE SOCIÁLNÍ A OSOBNOSTI - ZPRACOVANÉ OTÁZKY Neznámý 27.10.2020 15:10 6

Další informace

Obsah

- Předmět psychologie osobnosti, definice osobnosti, dědičnost a osobnost; kultura, vývoj osobnosti; socializace, utváření osobnosti ve stádiích ontogeneze.- Kultura, způsob života, modální osobnost, kulturní hodnoty a normy, reciprocita jedincea kultury.- Jazyk a komunikace. Interakce, vztahový a obsahový aspekt komunikace, poruchy komunikace, rituál.- Normy. Kulturně hodnotové vzorce, hodnotový systém, normy konvenční, institucionální, ideální. Internalizace norem, konformita.- Postoje. Hodnoty a hodnocení, potřeby, tvorba postojů a změna, vliv skupiny na postoje jedince. Předsudky a stereotypy. Tolerance. Postojová změna.- Socializace, její fáze; zralá osobnost. Skupiny. Malá skupina, sebeidentita, vůdce, moc, status, role, statusová úzkost.- Sociální percepce a chyby v ní. Kognitivní mapa, implicitní teorie osobnosti, efekt primárnosti, kauzalita, vztahový rámec. Stereotypy, výběrové zkreslení.- Prosociální chování; sociální opora.- Veřejné mínění.

Získané způsobilosti

V části sociální psychologie seznámit posluchače s problematikou člověka ve společnosti, se základními psychickými jevy, jak nastávají za sociálních podmínek. Osvojení základních pojmů a psychologie osobnosti, porozumění poznatkové struktuře a významu osvojovaných znalostí, motivace jejich využití v pedagogické praxi.

Požadavky

Znalost předneseného a nastudovaného materiálu, schopnost samostatně používat odborné pojmy a aplikovat je do řešení problémů v běžném i profesionálním životě. Přehled o aplikovaných oblastech vývojové a sociální psychologie. Poznatky o sociální percepci a komunikaci ve vlastní práci. Součástí zkoušky je písemný test.

Garant

Mgr. Radka Skorunková, Ph.D.