Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soudobé etické teorie 1 (KPP / PSET1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PSET1 - Soudobé etické teorie 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se seznámí se soudobými etickými teoriemi v rámci antropologismu, scientismu a systémové etiky, a to počínaje 19. stoletím (po rozpadu Hegelova filosofického systému). Jedná se zejména o etické koncepce v díle Schopenhauera, Nietzscheho a Bergsona; existenciálních myslitelů 19. a 20. století; freudismu a neofreudismu; pragmatismu a postpragmatismu; marxismu a neomarxismu; personalismu; fenomenologie; novokantovství; pozitivismu a analytických teorií; naturalismu; evolucionismu; behaviorismu; strukturalismu; hermeneutiky aj. Zvláštní pozornost bude věnována Skinnerově technologii chování, Kohlbergovu pojetí morálního vývoje, Fletcherově situační etice, Schweitzerově teorii úcty k životu a biocentrismu, Wilsonově sociobiologii, Lorenzovu pojetí zla a funkcí sociálního étosu, Lévinasovu a Jonasovu pojetí odpovědnosti, Rawlesově teorii spravedlnosti, Küngovu projektu světového étosu, Spaemanově kritice funkcionalismu, etice komunikace (Habermas a Luhmann), Paloušovu holismu (kontra totalismus), Weischedelově skeptické etice a východiskům post-moderních etických koncepcí.

Požadavky

Zápočet se udílí na základě písemného testu, samostatného seminárního vystoupení nebo písemně odevzdané práce. Zkouška požaduje zodpovězení dvou otázek (z prostudované literatury a ze seznamu otázek ke zkoušce).

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.