Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stáž 2 (KPP / PSTA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PSTA2 - Stáž 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student se aktivně podílí na činnosti školy. Absolvuje třídnickou hodinu, poradu učitelů, informační den pro rodiče, mimoškolní aktivitu třídy. Sleduje činnost třídního učitele a jeho práci se třídním kolektivem. Zároveň je citlivý k potřebám třídy jako celku, i k jejím jednotlivcům. Své pozorování zpracovává, hodnotí a utváří své vlastní návrhy. Návrhy a pozorování prezentuje vyučujícímu, kde má prostor pro konzultaci a zpětnou vazbu.

Získané způsobilosti

Student by měl prokázat tyto získané způsobilosti:Obecně pedagogické: Zná procesy a podmínky výchovy, je schopen podporovat rozvoj individuálních kvalit žáků, respektuje znalosti o právech dítěte.Managerské: Má znalosti o podmínkách a procesech fungování školy, ovládá administrativní úkony spojené s evidencí žáků.Sociální: Zná prostředky utváření pozitivního učebního klimatu a socializace žáků, dovede se orientovat v náročných sociálních situacích ve škole, zná prostředky pedagogické komunikace.Diagnostické a intervenční: Dovede použít prostředky pedagogické diagnostiky, zná prostředky k zajištění kázně.

Literatura

? Problémy se třídou? : [tipy a náměty pro třídní učitele]. Praha : Raabe, 2012. Bláhová, R., Říčařová, A. Jak být dobrý učitel : [tipy a náměty pro třídní učitele. Praha : Raabe, 2012. Metodická podpora. MARKOVÁ. Pedagogická praxe. Praha, 2003. ISBN 80-7290-105-2.JANÍK, T., HAVEL, J. Pedagogická praxe a profesní rozvoj studentů. Brno, 2005. ISBN 80-210-3384-5.Podlahová L. Pedagogická praxe :průvodce pro současné studenty a budoucí učitele. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1998. Kyriacou, Ch. Řešení výchovných problémů ve škole. Praha: Portál, 2005. Cangelosi, J.S. Strategie řízení třídy. Praha: Portál, 1994. Auger, M.T. Učitel a problémový žák. Praha: Portál, 2005. URBÁNEK. Vybrané problémy učitelské profese. Aktuální analýza. Liberec, 2005. ISBN 80-7083-942-2.Bendová, Petra. Základy speciální pedagogiky nejen pro speciální pedagogy. Hradec Králové, 2015. ISBN 978-80-7435-422-9.Podlahová, L. Ze studenta učitelem. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1998.

Požadavky

Student vytvoří časosběrný snímek, na základě sledování práce třídního učitele (zapojí též kontext dané školy). Student také konzultuje s třídním učitelem jeho zkušenosti, doptává se. Zaměří se zejména na témata: komunikace s rodiči, vedení a příprava třídnických hodin, vedení a příprava informačních schůzek, komunikace s žáky, řešení problémů, práce s pravidly a sankcemi, práce s dětmi se specifickými vzdělávacími potřebami, příprava mimoškolních aktivit, omlouvání absence žáků, klima třídy a práce s ním. Časosběrný snímek bude obsahovat studentovo hodnocení těchto témat, uvedení příkladů řešení daných témat na konkrétní škole a studentovi konkrétní návrhy možných alternativ. Vytvořený záznam zkonzultuje a obhájí u vyučujícího na fakultě.

Garant

Mgr. Anežka Volková