Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná pedagogika (KPP / PTTP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PTTP1 - Obecná pedagogika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. TEMATICKÝ OKRUHÚvod do studia pedagogiky- charakteristika pedagogiky jako vědní disciplíny- struktura pedagogických disciplín- vztah pedagogiky k jiným vědním disciplínám- základní pedagogické pojmyII. TEMATICKÝ OKRUHVývoj pedagogického myšlení- vývoj pedagogických idejí (pedagogické myšlení a výchova v období starověku, středověku, v období humanismu a renesance, pedagogický realismus, pedagogika 19. století)- jak se měnil pohled na výchovu a vzdělávání v dějinách lidstva- historický přehled pojetí dítěte ve výchovných koncepcíchAlternativní výchovně vzdělávací koncepce- reformní pedagogika- alternativní školstvíIII. TEMATICKÝ OKRUHSoučasné trendy ve výchově a vzdělávání- transformace českého školství, vnitřní a vnější reforma českého školství- stručná charakteristika alternativních výchovně vzdělávacích programů realizovaných v současnosti ČR. Společné znaky alternativních výchovně vzdělávacích programů- role učitele v transformující se škole, současné pojetí učitelské profese, činitelé ovlivňující prestiž učitelské profese, kompetence učitele, učitelovo pojetí výuky- škola a rodina (spolupráce, vzájemný vztah, formy spolupráce, trendy apod.)Institucionální výchova a vzdělávání- vzdělávací systém (struktura, obecná charakteristika částí systému, mezinárodní klasifikace ISCED)- škola - instituce pro řízenou edukaci- otázky tvorby a realizace kurikula, teorie kurikula, národní kurikulum a vzdělávací programy, základní "školské" dokumenty

Získané způsobilosti

Hledání odpovědí na otázky:- Co je to výchova?- činitelé ovlivňující vývoj jedince- osobnost vychovateleDiskuse, kritické myšlení, analýza, syntéza, indukce, dedukce.

Literatura

Vašutová, Jaroslava. Být učitelem. 2., přeprac. vyd. Praha, 2007. ISBN 978-80-7290-325-2.Helus, Zdeněk. Dítě v osobnostním pojetí. Vyd. 1. Praha, 2004. ISBN 80-7178-888-0.Janiš, Kamil. Kapitoly ze základů pedagogiky. 4. vyd. Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-7041-371-5.Průcha, Jan. Moderní pedagogika. 2., přeprac. a aktualiz. vyd. Praha, 2002. ISBN 80-7178-631-4.

Požadavky

Seminární práce (úvaha) vztahující se k reflexi osobních zkušeností studenta se školou, prostudování odborné publikace korespondující s tématy obecné pedagogiky, diskuse k okruhům korespondujícím s obsahem předmětu

Garant

Mgr. Irena Loudová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Irena Loudová, Ph.D.