Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do etiky (KPP / PUVDE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PUVDE - Úvod do etiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti budou seznámeni se základními historickými i soudobými etickými koncepcemi a se základními etickými kategoriemi. Nosným tématem je ozřejmování dvojakosti etického fenoménu ve smyslu ?toho, co jest? a ?toho, co býti má?, pojetí povahy mravních a morálních regulativů. Etika je tematizována v souboru filosofických disciplín i v rámci speciálně vědních oborů a s ohledem na soudobé členění etiky dle předmětu jejího teoretického zájmu. Důraz je kladen na rozličná teoretická východiska (antropologismus, scientismus, systémové přístupy; teocentismus, kosmocentrismus, ontocentrismus, biocentrismus, antropocentrismus; individualismus a universalismus, subjektivismus a objektivismus; racionalismus a iracionalismus; etika autonomní a heteronomní, deskriptivní a normativní) a charakter životních cílů a postojů (hédonismus a asketismus, eudaimonismus a rigorismus, utilitarismus a nihilismus, altruismus a egoismus, optimismus, pesimismus a meliorismus).

Požadavky

Zápočet se udílí na základě písemného testu, samostatného seminárního vystoupení nebo písemně odevzdané práce. Zkouška požaduje zodpovězení dvou otázek (z prostudované literatury a ze seznamu otázek ke zkoušce).

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.PhDr. Josef Kasal, Ph.D.