Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská literatura pro děti a mládež (KSLA / PDET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PDET - Ruská literatura pro děti a mládež, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení s plánem práce semináře. Specifika literatury pro děti a mládež, místo, jež v ní zaujímá ústní lidová slovesnost Žánry ústní lidové slovesnosti v dětské literatuře.Charakteristika pohádek, ukázky z různých žánrů lidové slovesnosti.Byliny jako svérázný žánr v ruské lidové slovesnosti.Vznik a rozvoj dětské literatury v Rusku.Dětská literatura v Rusku v 19.století. Puškinovy pohádky, Krylovovy bajky.Gorkij, Majakovskij a A.Tolstoj pro děti a mládežPoetika K.Čukovského a jeho tvorba pro děti.S.Maršak,S.Michalkov, M.Prišvin a L.Kassil pro děti a mládež.N.Nosov, jeho cyklus o Neználkovi i povídky o zvídavých dětechVědeckofantastická a vědecko-umělecká literatura pro děti a mládež (Bianki, Žitkov, Iljin ?).Ruská literatura pro děti a mládež posledních desetiletí (přehled, ukázky).

Získané způsobilosti

Cílem je seznámení studentů se specifikou, tradicemi, vývojem i současností rozsáhlé oblasti ruské literatury pro děti a mládež. Akcentován bude přínos významných spisovatelů ? tvůrců děl pro děti a mládež.

Literatura

Toman, Jaroslav. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice, 1992. ISBN 80-7040-055-2.Mocná,D. - Peterka, J. et al. Encyklopedie literárních žánrů. Praha, 2004. ISBN 80-7185-669-X.Urbanová, Svatava. Metamorfózy dětské literatury. Olomouc, 1999. ISBN 80-7198-379-9.

Požadavky

Posluchači aktivně pracují na seminářích,, seznamují se s ukázkami textů a průběžně čtou v domácí přípravě zadávaná díla. K zápočtu předloží seznam četby z ruské dětské literatury (v originále i v překladu) v rozsahu 200 stran. Po splnění tohoto úkolu obdrží zápočet. Zápočet je možné konat dvakrát.

Garant

Mgr. Jana Kostincová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Kostincová, Ph.D.