Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika RJ (KSLA / PFFF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PFFF1 - Fonetika RJ, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Fonetika jako věda. Proces komunikace. Akustický, fyziologicý a funkcionální aspekt fonetiky.2. Hláska. Foném. Alofon. Dělení prvků ruského fon. systému. Suprasegmentální prvky - část A: Dynamika, rytmus. Přízvuk(fonetický charakter, funkce, srovnání s českým přízvukem). Zvláštnosti rus. přízvuku.3. Suprasegmentální prvky (pokračování) - část B: Redukce, některé zvláštnosti. Slabika (přehled základních teorií, pravidla dělení slabik, porovnání s češtinou), takt, taktová skupina.4. Suprasegmentální prvky (pokračování) - část C: Melodie rus. věty. (Syntagma, syntagmataické členění výpovědi, význam, funkce).5. Suprasegmentální prvky (pokračování) - část D: Melodie, základní rozdělení a funkce. Základní rysy ruské intonace.6. Intonační konstrukce v ruském jazyce (přehled a rozdělení podle Bryzgunovové), jejich charakteristika, použití.7. Segmentální prvky ruského fonetického systému. Základní dělení na vokály a konsonanty. Sonory, jejich charakteristika, funkce.8. Rus. vokály. (Artikulace a akustika. Tabulka).9. Ruské vokály v souvislé řeči, přízvučná a nepřízvučná pozice. Porovnání systému českých a ruských vokálů. Diftongy.10. Ruské konsonanty. Kritéria dělení. Tabulka. Korelační řady.11. Artikulace a akustika rus. konsonantů. Systém rus. konsonantů v porovnání s češtinou.12. Modifikace hlásek v souvislé řeči - úvod. Fonetické procesy a změny poziční a kombinatorní.13. Fonetické procesy: akomodace, asimilace.14. Tři výslovnostní styly v ruštině. Výslovnost plná, neutrální, hovorová.Program seminářů:1. Organizační pokyny. práce s textem a stanovení individuálních úrovní zvládnutí fonetické stránky ústního rpojevu.2. Artikulační cvičení zaměřená na ovládání práce mluvidel.Dynamicko - rytmická cvičení 2 a 3 slabičných slov. Nácvik vokálů /o/, /y/.3. Úvodní diktát. Dynamicko - rytmická cvičení. Přízvučné a nepřízvučné vokály.4. Diktát. Dynamicko - rytmická cvičení. Nácvik výslovnosti /ž/, /š/, /c/.5. Diktát. Dynamicko - rytmická cvičení. Pokračující nácvik hlásek /ž/, /š/, /c/. Artikulace tvrdého /l/.6. Dynamicko - rytmická cvičení. Pokračující nácvik již osvojovaných hlásek. Artikulace /ď/, /ť/, /ľ/.7. Kontrolní test. Kontrola úrovně zvládnutí dosavadního nácviku výslovnosti hlášek. Artikulace měkkého /z/ a měkkého /s/.8. Pokračující nácvik výslovnosti měkkých souhlásek /l/, /z/, /s/. Artikulace měkkého /r/.9. Nácvik sygmantického členění věty na textu. Syntagma a její části. Opakování výslovnosti již osvojovaných hlásek.10. Intonace rus. věty (opakování). Nácvik IK-1 a IK-2. Výskyt nacvičovaných IK.11. Opakování výslovnosti osvojených hlásek. Zvuková realizace a výskyt IK-3. Nácvik IK-3.12. Zvuková realizace a výskyt IK-4 a IK-5. Nácvik.13. Shrnutí látky. Kontrolní test. Zápočtové čtení.14. Oprava testu. Zápočtové čtení.

Získané způsobilosti

1. Získání základních teoretických znalostí: a) jevů zvukové stránky rus. jazyka v aspektu fonologickém, artikulačním, akustickém; b) ruské grafiky a ortografie.2. Osvojení příslušných praktických dovedností v realizaci suprasegmentálních a segmentálních prvků fonetického systému ruského jazyka na základě řízeného nácviku.Vytvoření potřebných návyků grafických a pravopisných.3. Úvod do aplikace získaných teoretických znalostí a praktických dovedností na úrovni didaktické.

Požadavky

Udělení zápočtu je podmíněno:1. prezencí a aktivní účastí na seminářích,2. absolvováním průběžných kontrolních písemných prací a závěrečného testu (diktát a transkripce),3. průběžným a závěrečným čtením připraveného i nepřipraveného textu se správnou výslovností segmentálních i suprasegmentálních jevů,4. reprodukcí nácvikových říkanek a veršů.

Garant

Olga Ulybinová