Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika RJ 2 (KSLA / PFOR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PFOR2 - Fonetika RJ 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:Fonetické procesy. Asimilace, disimilace, dieréze.Segmentální prvky fon. systému rus. jazyka. Shrnutí.Ortoepie. Norma spisovné výslovnosti rus. jazyka: hlavní rysy a tendence vývoje.Zvláštnosti rus. spis. výslovnosti (přehled).Fonologie. Foném, alofon, fonémová řada. Silná a slabá pozice samohláskových a souhláskových fonémů.Fonematická transkripce. Systém ruských fonémů v porovnání s českým.Grafika. Role a typy písma. Azbuka. Písmeno - grafický symbol fonému.Zvláštnosti ruské grafiky.Grafické označení /j/, měkkosti ruských souhlásek, role měkkého a tvrdého znaku.Principy ruské grafiky a ortografie (sylabický, fonologický, fonetický, historický).Porušování morfologického principu fonetickým principem.Základní pravidla rus. ortografie podle Z.F.Oliveria.Transkripce fonetická, fonologická. Transliterace.Program seminářů:Výslovnost z hlediska fonetických procesů. Souhláskové skupiny. Transkripce.Výslovnost tvrdých a měkkých souhlásek. Intonační konstrukce. Opakování.Nácvik zvláštností ruské spisovné výslovnosti a jejich grafiky.Rozbor minitextu. Čtení se správnou výslovností a melodií. Syntagmatické členění, typy IK, analýza vokálů a konsonantů.Určování silné a slabé pozice samohláskových a souhláskových fonémů. Pokračující nácvik výslovnosti.Fonematická transkripce. Azbuka tištěná a psaná. Norma písma.Kontrolní test (pravopis, transkripce fonetická a fonologická, písmo).Kontrolní čtení (prověrka výslovnosti segmentálních a suprasegmentálních prvků).Pravopisná cvičení (označení /j/ v azbuce, měkkosti souhlásek, role měkkého a tvrdého znaku, zdvojená písmena, částice ně/ni).Rozbor tištěného minitextu s přihlédnutím k sylabickému, fonologickému, fonetickému a historickému principu rus. grafiky a ortografie. Diktát.Transliterace česko-ruská a rusko-česká. Cvičení.Kontrolní čtení textů. Říkanky. Verše.Transkripce a transliterace, souhrn. Závěrečná písemná práce.

Získané způsobilosti

1. Získání základních teoretických znalostí: a) jevů zvukové stránky rus. jazyka v aspektu fonologickém, artikulačním, akustickém; b) ruské grafiky a ortografie.2. Osvojení příslušných praktických dovedností v realizaci suprasegmentálních a segmentálních prvků fonetického systému ruského jazyka na základě řízeného nácviku.Vytvoření potřebných návyků grafických a pravopisných.3. Úvod do aplikace získaných teoretických znalostí a praktických dovedností na úrovni didaktické.

Literatura

Zoubek, František. Fonetika současného ruského jazyka. Hradec Králové, 1983. AVANĚSOV, R.I. a kol. Orfoepičeskij slovar russkogo jazyka. Proiznošenije, udaenije, grammatičeskije formy. Moskva : Russkij jazyk, 1990. Oliverius, Zdeněk František. Fonetika russkogo jazyka. Praha, 1987.

Požadavky

Udělení zápočtu je podmíněno:1. Prezencí a aktivní účastí na seminářích,2. absolvováním průběžných kontrolních písemných prací a závěrečného testu (diktát a transkripce),3. průběžným a závěrečným čtením připraveného i nepřipraveného textu se správnou výslovností segmentálních i suprasegmentálních jevů,4. reprodukcí nácvikových říkanek a veršů.Otázky ke zkoušce z fonetiky RJ:1. Fonetika jako věda. Proces komunikace. Akustický, fyziologický a funkcionální aspekt fonetiky. 2. Základní dělení prvků rus. fon. systému. Suprasegmentální, segmentální prvky, jejich charakteristika.3. Slabika. Přehled základních teorií. Pravidla dělení slabik. 4. Syntagma, její funkce. Syntagmatické členění výpovědi, význam. 5. Melodie, základní dělení, funkce. Základní rysy ruské intonace. Rozdíly a shody v melodii české a ruské věty.6. Intonační konstrukce v ruském jazyce (5), jejich charakteristika, použití. Rozdíly v melodii české a ruské věty. 7. Redukce, její druhy, zvláštnosti, příklady.8. Dynamika ruského slova. Charakteristika ruského přízvuku: místo, funkce, charakter.9. Charakteristika rus. přízvučných a nepřízvučných slabik. Ruský přízvuk v porovnáním s českým.10. Segmentální prvky rus. fon. systému. kritéria dělení, charakteristika, funkce.11. Ruské samohlásky, jejich artikulace, dělení. Grafické označení rus. samohlásek.12. Ruské souhlásky, kritéria dělení. Korelační řady v porovnání s češtinou.13. Rozdíly ve výslovnosti rus. a čes. samohlásek a souhlásek (příklady).14. Modifikace hlásek v souvislé řeči. Fonetické procesy, dělení. Neutralizace. Skupina pozičních. 15. Fonetické procesy. Skupina kombinatorních.16. Fonetické procesy. Zvláštnosti ruské spisovné výslovnosti.17. Fonologie, foném a alofon, fonémová řada. Silná a slabá pozice fonému. Porovnání systému rus. a čes. fonémů.18. Grafika. Písmo, ruská azbuka. Hláska/foném a písemno. Fonetický a grafický systém ruského jazyka. Zvláštnosti ruské grafiky.19. Grafické označení ruských samohláskových a souhláskových fonémů. Funkce měkkého a tvrdého znaku. Principy ruské grafiky. 20. Transkripce a transliterace (definice, druhy, příklady). Jazykověda a její dělení.21. Ortografie: definice, předmět. Principy rus. pravopisu (příklady).22. Ortografie: hlavní pravidla ruského pravopisu podle Z.F.Oliveria.23. Ortoepie: definice, předmět. Hlavní znaky a tendence ruské spisovné výslovnosti. Norma ruské spisovné výslovnosti. 24. Zvláštnosti rus. spis. výslovnosti. Tendence vývoje.

Garant

Mgr. Petr Kotyza