Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykový seminář a reálie (KSLA / PJZ9)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PJZ9 - Jazykový seminář a reálie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, seznámení s úkoly.Základy překladu a tlumočení.2. Opakování témat 1. roč. I - VII.Praktická stylistika: obecné pojmy.Základy překladu a tlumočení.3. Opak. témat 1. roč. VIII - XIII.Úř. koresp. Zopak. formy úvahy.Prakt. stylistika: Funkční styly.4. Slohová práce na jedno z témat 1. roč.Prakt. styl.: Úř. styl.5. Opak. témat 2. roč.Úř. kor. Pís. překlad na látku 1. roč.Prakt. styl.: Lexikál. stylistika. Stylistic. zabarvení slova.6. Opak. témat 2. roč.Úř. kor.Prakt. stylistika: dtto.7. Slohová práce na jedno z témat 2. roč.Překlad úř. dopisu.Prakt. stylistika: Publicistic. styl. Reklama.8. Opakování témat 3. roč.Pís. překlad na látku 2. roč.Prakt. stylistika: Úř. styl.9. Opak. témat 3. roč.Překlad smlouvy.10. Slohová práce na jedno z témat 3. roč.Překlad smlouvy.11. Opak materiálu 4. roč.Telegramy, el. pošta.Prakt. stylistika: Zákl. otázky gramatic. stylistiky.Pís. překlad na mat. 3. roč.12. Beseda na zákl. materiálu 4. roč.Upevnění návyků konsekutivního tlumočení.13. - 14. Příprava na úst. část SZZ, zápočet.

Získané způsobilosti

Cílem disciplíny je zopakovat materiál probíraný v předmětu Jazykový seminář a reálie v 1. - 4. roč. a vytvořit tak předpoklady pro zvládnutí klauzurní práce (vypracování dvou slohových prací a několika pís. překladů). Dále si klademe za cíl formou praktických cvičení prohloubit znalosti z ruské stylistiky, zdokonalit dovednosti v oblasti úředního stylu a získat nejzákladnější návyky tlumočení.

Požadavky

Zápočet získají studenti, kteří pravidelně navštěvovali semináře (osmdesátiprocentní účast), svědomitě na nich pracovali a připravovali se na ně. Podmínkou získání zápočtu je též uspokojivé napsání slohových prací a pís. překladů předpokládaných plánem seminářů. V případě slabších výsledků ústní zápočet.

Garant

Mgr. Elena Anatolievna Vasilyeva, CSc.