Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kompl. jazyková analýza rus. textů (KSLA / PKOMR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PKOMR - Kompl. jazyková analýza rus. textů, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem komplexní jazykový rozbor. Cíle a úkoly jazykových rozborů. Metody a způsoby práce. Výběr rextů a vět určených k analýze.Rozbor syntaktický, lexikální a slovotvorný, slovnědruhový a morfologický, rozbor zvukové a grafické stránky, rozbor stylistický.Rozbor komunikační situace avýstavby textu. Text jakožto produkt, výsledek mluvené, psané; monologické, dialogické; poetické, úřední, běžné řečové činnosti člověka. Forma, funkce, cíle textu. Druhy informací v textu. Členění textu, koheze a koherence. Další obecné otázky textové lingvistiky a jejich promítnutí do rozboru textu. Vzájemné působení jazykových jednotek různých rovin při vytváření textů, jejich spoluúčast a podíl na uspořádání textu.Lingvistická analýza uměleckého textu.Rozbor lingvostylistický a literárněvědný.

Získané způsobilosti

Cílem semináře je vytvoření dovednosti komplexního rozboru věty a textu. Jedním z cílů je i nacvičení té formy jazykového rozboru, jež studenty čeká při státní závěrečné zkoušce.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je svědomitá příprava na semináře a samostatné vypracování rozboru textů podle zadaného schématu.Znalosti a dovednosti požadované k zápočtu:Předpokladem pro absovování předmětu je solidní znalost základů jazykového systému ruštiny, získaná v bakalářském studiu a v prvním i druhém roce navazujícího magisterského studia, a velmi dobré praktické zvládnutí všech čtyř řečových dovedností v ruském jazyce, které by se mělo blížit úrovni C1 dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. K zápočtu jsou požadovány základní teoretické znalosti v rámci uvedených témat. Důraz je kladen na osvojení dovednosti provést komplexní lingvostylistický rozbor věty, části i celého textu podle známého schématu.

Garant

PhDr. Jindřich Kesner, CSc.