Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská literatura 19. století 1 (KSLA / PLKR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PLKR1 - Ruská literatura 19. století 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecná charakteristika RL 19.st., periodizace, žánry, témata a motivy.Ruská kultura na prahu 19. stol.A. S. Puškin - život a dílo, mj.- souboj romantismu a realismu v kontextu literárního vývoje- puškinská jednoduchost stylu a specifická ironie - jako odraz kontextu tradic RL,- nadčasovost puškinského vidění světaM. J. Lermontov - život a dílo, mj.- u pramenů ruské psychologické prózy- démonismus a skepse ruského romantismu v kontextu RLRuská kultura 30.-40. let- revoluční demokraté a "naturální škola" (Bělinskij, Gercen, Černyševskij, Dobroljubov, Pisarev)N. V. Gogol - život a dílo, mj.- Gogolovy povídky - foklor a linie "malých lidí" v ruské a světové próze- kvalitativní posun v ruském dramatu (Revizor a jeho tradice)- román charakterů a obraz ruské vesnice (Mrtvé duše)Česko-ruské mezikulturní kontakty v 1. polovině 19. století

Získané způsobilosti

Studenti by měli kromě základní orientace v ruské klasice získat rovněž představy o vývoji žánrů, motivů, témat a některých distinktivních rysů fenoménu ruské literatury, pochopit osobnostní i umělecký přínos jejich vrcholných představitelů nejen pro ruskou kulturu samotnou, ale i pro její kontakty se světem (speciálně pak v kontextu česko-ruských kulturních vztahů a jejich tradic).

Literatura

Ruská středověká literatura. Červený Kostelec, 2013. ISBN 978-80-7465-046-8.Nykl, Hanuš. Náboženství v ruské kultuře. Červený Kostelec, 2014.

Požadavky

Zápočtový test s rozborem jeho úspěšnosti. Test bude realizován v ruském jazyce. Zápočet je možné konat dvakrát.

Garant

prof. PhDr. Oldřich Richterek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Oldřich Richterek, CSc.