Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská literatura 19. století 2 (KSLA / PLKR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PLKR2 - Ruská literatura 19. století 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška:Ruská kultura poloviny XIX. stoletíPrvní kulminace ruského klasického románu. Turgeněv, GončarovRuské drama poloviny 19. století. A. N. Ostrovskij, Suchovo-KobylinPozdní romantismus, narodnické hnutí v ruské literatuřeF. M. DostojevskijL.N. TolstojRealističtí novelisté 8O. let (Leskov, Garšin, Korolenko), A. P. ČechovKritičtí realisté přelomu století (Kuprin, Bunin, Andrejev, Mamin-Sibirjak)Modernistické tendence v ruské literatuře na přelomu století (symbolismus, akmeismus, futurismus)Ruská kultura epochy tzv. "stříbrného věku" (orientačně a propedeuticky s ohledem na návazné literární disciplíny.Seminář:Četba a analýza vybraných úryvků z tvorby A. S. Puškina, M. J. Lermontova, N. V. Gogola, I. S. Turgeněva, F. M. Dostojevského, L. N. Tolstého, A. P. Čechova a I. Bunina.Vlastní vystoupení studentů s referátem, vážícím se k probírané tematice (výběr referátů bude studentům umožněn na 1. semináři a bude rovněž - spolu s konkrétním programem jednotlivých seminářů přístupný na webových stránkách katedry.

Získané způsobilosti

Studenti by měli kromě základní orientace v ruské klasice získat rovněž představy o vývoji žánrů, motivů, témat a některých distinktivních rysů fenoménu ruské literatury, pochopit osobnostní i umělecký přínos jejich vrcholných představitelů nejen pro ruskou kulturu samotnou, ale i pro její kontakty se světem (speciálně pak v kontextu česko-ruských kulturních vztahů a jejich tradic). Tyto znalosti by měly jednak stimulovat dobré předpoklady k pochopení a rozvitému studiu všech dalších období literatury 20. století, jednak by měly odpovídat výstupovým cílům bakalářského studia ruského jazyka, jednak by rovněž měly být adekvátní platformou i pro eventuální studium této disciplíny v navazujícím magisterském stupni vysokoškolské přípravy.

Literatura

Honzík, Jiří. Dvě století ruské literatury. Vyd. 1. Praha, 2000. ISBN 80-7215-104-5.Pospíšil, Ivo. Ruský román. Vyd. 1. Brno, 1998. ISBN 80-210-1770-8.Zahrádka, Miroslav. Slovník rusko-českých literárních vztahů. Vyd. 1. Ústí nad Orlicí, 2008. ISBN 978-80-7405-005-3.

Požadavky

Seminář ? udělení zápočtu: Seminární práce v rozsahu cca 5 normostran (charakteristika osob nebo prostředí ve vybraných dílech (nabídka volby bude umožněna na prvním semináři), zápočtový test s rozborem jeho úspěšnosti. Recitace předem zadané básně. Zápočet je možné konat dvakrát.Zkouška: udělený zápočet, splněné úkoly četby doporučených děl ruské literatury 19. století, ústní zkouška ze dvou volených otázek, diskuse k nim.Zápočty i zkoušky jsou vedeny v ruském jazykce.

Garant

prof. PhDr. Oldřich Richterek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Oldřich Richterek, CSc.