Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská literatura 20. století (KSLA / PLXX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PLXX1 - Ruská literatura 20. století, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:Charakteristika disciplíny. Periodizace, hlavní rysy jednotlivých období.Reforma ruského verše na přelomu 19., 20. stoletíSymbolismus - počátky, generace starších symbolistůMladší symbolisté, A. BlokAkmeismus, "Cech básníků", N. GumiljovA. AchmatovováO. MandelštamRuský futurismusV. MajakovskijM. CvetajevováB. PasternakImažinismus. S. JeseninKonstruktivismusRuská formální školaProgram seminářů:Ukázky z tvorby symbolistů a jejich rozbory. Symbol v poezii.3. Próza starších symbolistů - Gippius, MerežkovskijDílo Alexandra Bloka. Rozbor poémy Dvanáct a Skythové. NeznámáAkmeismus a symbolismus - porovnání básnických textůA. Achmatovová - lyrika, poémyO. Mandelštam - lyrika, prózaUkázky z děl futuristů, ChlebnikovTvorba V. Majakovského - lyrika, poémyM. Cvetajevová - lyrika, prózaM. Cvetajevová - poémyB. PasternakImažinisté, S. JeseninKonstruktivismus.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je osvětlení vývoje ruské literatury v prvních desetiletích 20. století, zhodnocení modernistických literárních směrů v návaznosti na předcházející období. Nedílnou součástí je seznámení s dílem představitelů jednotlivých směrů, jejichž tvorba bude analyzována zejména na literárních seminářích.

Požadavky

Na základě programu seminářů sestavit vlastní seznam děl a textů přečtených k ruské literatuře a kultuře 20. století.Průběžně bude hodnocena aktivita na jednotlivých seminářích.

Garant

Mgr. Jana Kostincová, Ph.D.